Kolač od oraha, jogurta i đumbira

Hrvoje Medić poslao nam je recept za kolač od oraha, jogurta i đumbira kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Vidi originalni članak

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.

Sastojci:

Tijesto

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 100 g meda
  • 4 jaja
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g integralnog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 žlica ruma
  • 150 g jogurta

Preljev i posip

  • 100 g šećera u prahu
  • 4 žlice ruma
  • 1 žlica limunovog soka
  • 100 g krupnije narezanih oraha

Priprema:

  1. Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj  da se sastojci dobro spoje.
  2. Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
  3. Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
  4. Na kraju umiješaj rum i jogurt.
  5. Pećnicu zagrij na 180°C.
  6. Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
  7. Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
  8. Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
  9. U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
  10. Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.

Komentar Zdrave Krave: pohvale kuharu koji je izabrao zanimljive začine i na taj način svom kolaču dao osebujan okus. Hrvoje se trudio da manje zdrave namirnice poput običnog brašna kombinira sa zdravijim, poput integralnog brašna. Nastavi tako, a sljedeći put, kolač pokušaj umjesto šećerom zasladiti agavinim sirupom.

Posjeti missZDRAVA.hr