Kitchari idealno jelo za detoks i vraćanje organizma u ravnotežu

Guliver/Shutterstock
Kitchari (čitaj kičeri) je drevno indijsko jelo koje u sebi sadrži kombinaciju leće, riže, povrća, ljekovitih začina i ghee maslaca. Ayurvedski liječnici ga propisuju za vrijeme detoksa, a pogodan je za sve tjelesne tipove (Vata, Pitta i Kapha). Povoljno djeluje na psihu i tijelo,a posebno se preporučuje za vrijeme bolesti i oporavka te nakon izlaganja naporima.
Vidi originalni članak

Recept za kitchari/kitri/kichadi ustupljen iz Ayurvedskog centra New Earth u Zagrebu

Sastojci:

  • Mung dal žuti
  • Basmati riža bijela
  • Malo ghee-a
  • Začini
  • Povrće po želji: mrkva, peršin, paprika, rajčica itd.

Ghee maslac zdrave masnoće Ghee maslac- prirodni čudotvorac za zdravlje, a čisti i kožu!

Ghee ima visoku točku dimljenja što ga čini idealnom masnoćom za pirjanje Ghee - maslac za dugovječnost

Priprema:

  • Sve oprati i izrezati na kockice.
  • Uzeti 1 šalicu riže i 1 šalicu dala i dobro oprati.
  • Ako se kuha samo za jednu osobu onda preporučujemo uzeti čašu od 0,5 ml.
  • U pretis lonac staviti ocijeđeni dal i dodati 10 šalica vode (iste šalice kojima smo mjerili količinu dala).
  • U vodu s rižom i dalom dodati ½ žličice kurkume, 1 žličicu svježe izrezanog đumbira, žličicu ghee-a i 1 do 2 šalice izrezanog i opranog povrća.
  • Staviti kuhati i kad počne kipjeti poklopiti da se uspostavi pritisak u loncu pa kasnije smanjiti.
  • Kuhati 20 minuta.
  • Nakon 20 minuta lonac staviti pod hladnu vodu da padne pritisak.
  • U gotovi kitchari dodati sol po želji, isjeckani peršin ili svježi korijander te ghee po želji.
Posjeti missZDRAVA.hr