Ukusni sezonski smoothieji s okusom cimet rolica i pite od jabuka
Dolaskom jeseni osim kiše i šarenog lišća dolazi nam i cijela nova paleta okusa. Svježe ljetne salate mijenjamo nešto snažnijim okusima sezone, a obično su takva jela i nešto kaloričnija. Kako bi i dalje mogla uživati u svim blagodatima jesenskih namirnica, ali istovremeno nahraniti svoje tijelo nutrijentima i izbjeći prevelike količine šećera i masti, tu su sezonski smoothieji puni okusa.
Ovi smoothieje nisu čarobno rješenje kojim ćete izgubiti kilograme preko noći, ali su dobro uravnoteženi nutrijentima i pomoći će vam da nahranite organizam bez prekomjernog unosa kalorija. Također su bogati vlaknima koja će vas duže držati sitima, ali su istovremeno jednako ukusni kao i comfort hrana za kojom žudimo za kišnog i hladnog dana.
Cimet rolice u čaši
Tko može odoljeti svježe pečenim i mekim cimet rolicama? Ovaj omiljeni jesenski desert je ukusan, ali isto tako prepun jednostavnih šećera i nepoželjnih masnoća. Odlična alternativa cimet rolicama je smoothie sa zobenim pahuljicama i grčkim jogurtom. Ovaj smoothie možete i izliti u posudu za pečenje te ga zapeći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 35 do 40 minuta te ćete dobit pravu malu zdravu slasticu za doručak.
Sastojci:
- 250 ml mlijeka po izboru
- 2 žlice grčkog jogurta
- 4 žlice zobenih pahuljica
- 1 žličica mekinja
- 1 banana
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender te ih dobro izmiksajte. Ako želite da smoothie ima pomalo hrskavu teksturu, konzumirajte ga odmah, no ako želite da bude kremast, ostavite ga u hladnjaku sat vremena kako bi zobene pahuljice potpuno omekšale.
Pitka jabuka
Ovaj smoothie možda nije pita, ali je svakako pitak. Jesen ne može proći bez pite od jabuka, no ako ju budemo pripremali svaki put kada nam se jede, omiljene traperice mogle bi nam brzo postati tijesne. Pitu od jabuka ispecite barem jednom, a svaki idući put okus i miris pite zamijenite ovim brzim smoothiejem.
Sastojci:
- 2 jabuke
- 60 ml mlijeka po izboru
- 1 žlica chia sjemenki
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica meda
- 1 mjerica proteinskog praha (po želji)
Priprema:
Jabuke najprije ogulite, očistite i nasjeckajte na komadiće. Stavite ih u manji lonac i posipajte cimetom te pecite dok ne postanu meke i puste dio tekućine. Pečene jabuke prenesite u blender i dodajte ostale sastojke te sve skupa dobro pomiješaj. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku da se ohladi.