Jedenje jaja ima neočekivani učinak na vašu hidrataciju
Kao rezultat toga, puno ljudi suočava se s neugodnim nuspojavama dehidracije. A sve nuspojave te dehidracije mogu biti veliki problem, s obzirom na to da nedostatak vode može dovesti do mnogih stanja, od glavobolja do hospitalizacija, piše Health Digest.
Srećom, ne morate se uzrujavati ako zaboravite ponijeti svoju bočicu vode na posao. Hrana vam može opskrbiti dio - iako ne svu količinu – vode za kojom vaše tijelo žudi. Zapravo, Klinika Mayo procjenjuje da, u prosjeku, oko jedne petine vaše potrošnje vode vjerojatno dolazi od onoga što pojedete , a ne od onoga što pijete. Jedna namirnica koja sadrži puno vode možda će vas iznenaditi (kao i razveseliti ako je jedete redovito): jaja.
Puna su vode i izvanredan izvor nutrijenata
Cijelo jaje sastoji se od otprilike 76 % vode, prema članku iz 2012. objavljenom u Agricultural Engineering International: CIGR Journal. Ta se brojka penje na značajnih 87,57 % samo za bjelanjak. (Sadržaj žumanjka jajeta je nešto više od pola vode.) Kod pečenja kolača, ovo ima puno smisla. Recepti se često oslanjaju na jaja koja daju mekoću i vlažnost biskvitima.
Znači da za svako jaje koje pojedete dobivate dodatni bonus za hidrataciju. Iako je bonus samo oko 3,8 ml vode za svako veliko jaje (prema američkom Ministarstvu poljoprivrede ), to za vas još uvijek puno znači.
Akademija za prehranu i dijetetiku sugerira da bi odrasli trebali težiti ukupnom unosu vode od približno 11,5 šalica vode dnevno za žene i 15,5 šalica za muškarce. Dodavanjem jaja u svoje obroke, povećavate unos vode. Osim toga, također dobivate sve ostale hranjive tvari koje se nalaze u jajima, uključujući vitamine, zdrave masti za srce, esencijalne minerale i kompletne proteine.
Namirnice bogate vodom s kojima ih možete kombinirati
No, utječe li vrsta jaja koju jedete na vašu hidrataciju? Možda, budući da su dosad prikupljeni podaci vezani uz kokošja jaja. Ako se uspijete dočepati pačjih jaja, mogli biste uživati u malo većoj hiidrataciji nego od kokošjih jaja. To je zato što je sadržaj vode u pačjem jajetu otprilike 85 %, prema studiji iz 2023. objavljenoj u International Journal of Current Science. Za usporedbu, studija je primijetila da prepeličja jaja imaju 75 % udjela vlage, što je slično udjelu vlage u kokošjim jajima.
Kako biste maksimizirali razinu hidratacije koju dobivate iz svoje hrane, dodajte jaja drugim sastojcima koji su bogati vodom. Naprimjer, možete poslužiti narezana tvrdo kuhana jaja preko salate od krastavaca, zelene salate, kockica tikvica, celera, rajčice i paprike. Bonus bodove dobivate ako napravite preljev za salatu od običnog jogurta.
Ne možete se oslanjati samo na konzumaciju jaja u nadi da ćete tako unijeti dovoljno vode u vaš organizam, ali ona vam mogu pomoći u hidrataciji, a možda ćete se zbog tog osjećati i izgledati zdravije.