Kocke od tijesta za kekse s karamel umakom i orasima

shutterstock
Kocke s podlogom od tijesta s maslacem i kremom od javorova sirupa i smeđeg šećera s orasima savršen su spoj. Probaj!
Vidi originalni članak

Sastojci

Za koru:

  • 115 grama (1/2 šalice)  maslaca sobne temperature
  • 45 grama (1/4 šalice) smeđeg šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 175 grama (1 i 1/4 šalice) običnog brašna ili višenamjenskog brašna
  • prstohvat soli

Za punjenje

  • 115 grama (1/2 šalice) maslaca, grubo nasjeckanog
  • 90 grama (1/2 šalice) smeđeg šećera
  • 120 ml (1/2 šalice) kvalitetnog javorovog sirupa
  • 60 ml (1/4 šalice) vrhnja za kolače sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 275 grama (2 i 1/2 šalice) oraha

s agavinim sirupom Zdravija verzija baklave bez velikog odmaka od tradicionalnog recepta

Priprema

  • Zagrij pećnicu na 180 C. Obloži kvadratni kalup za pečenje papirom za pečenje, osiguravajući dvije strane prevjesa papira.
  • U veliku posudu za miješanje dodaj maslac, smeđi šećer i vaniliju. Izmuti mikserom na srednjoj brzini dok ne omekša i postane kremasto.
  • Dodaj brašno i sol pa kratko miješaj samo dok se ne formira meko tijesto za kekse.
  • Premjesti tijesto u pripremljenu tepsiju i utisni ga. Stavi u pećnicu na 12-14 minuta ili dok kora ne postane zlatna na rubovima. Izvadi i ostavi sa strane da se malo ohladi.
  • Za karamel preljev, u srednje lonac na srednje jaku vatru stavi maslac, smeđi šećer i javorov sirup. Neprekidno miješaj dok se maslac i šećer ne otope. Pojačaj zagrijavanje na srednje jako i pusti da karamel zakuha. Kad karamel zavrije, drži ga na vatri tri minute uz povremeno miješanje. Karamel će imati  mjehuriće i izgledati pjenasto.
  • Makni karamel s vatre i kratko miješaj dok mjehurići ne nestanu i smjesa postane lijepa i glatka. Dodaj vrhnje (vrhnje mora biti na sobnoj temperaturi da se izbjegne skupljanje smjese), vaniliju i sol. Promiješati.
  • Na kraju dodaj orahe i miješaj dok se potpuno ne oblože karamelom.
  • Ohlađenu koru prelij orasima i karamelom. Zagladi.
  • Peci otprilike 30 minuta ili dok karamela ne potamni i ne zakuha oko rubova. Karamela još uvijek može izgledati tekuće i to je u redu. Učvrstit će se tijekom hlađenja.
  • Ostavi kolač da se hladi 30 minuta na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavi u hladnjak na najmanje 3-4 sata da se potpuno stegne.
  • Rezati na manje kvadrate.

Mekane i sočne Buhtle: Bakin klasik u posve zdravom izdanju

Izvor: Sweetest Menu

Posjeti missZDRAVA.hr