Hrskave polpete od kelja i kvinoje s pesto umakom
Slasne polpete od kvinoje i kelja s dodatkom pesto umaka jednostavno je za napraviti, a sa stola će nestati u 'tren oka'. Po želji ih posluži i uz dodatak kozjeg ili nekog drugog sira te sezonsku salatu ili ih stavi u peciva i pripremi hamburger.
Sastojci za polpete:
- 140 g kvinoje
- 500 mL povrtnog temeljca
- 100 g listova kelja
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno sjeckani
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 75 g svježih krušnih mrvica
- 2 srednje velika jajeta,
Sastojci za pesto:
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 50 g tostiranih pinjola
- 50 g parmezana
- 150 mL maslinovog ulja
- sok 1 limun
- svježi listovi bosiljka i peršina
Priprema:
- Kvinoju stavi u lonac i prelij ju vrućim temeljcem. Na laganoj vatri kuhaj ju 18 do 20 minuta, sve dok tekućina ne nestane. Makni s vatre i ostave da se ohladi.
- U međuvremenu, u drugom velikom loncu vodu dovedi do vrenja. Dodaj u nju kelj i kuhaj 6 do 8 minuta. Ocijedi, istisni višak vode i stavi na stranu.
- U malu tavu na srednje jakoj vatri stavi 1 žlicu maslinovog ulja. Dodaj luk i dinstaj 2 do 3 minute do prozirnosti. Dodaj češnjak i dinstaj još jednu minutu.
- U veliku zdjelu sa strane zatim ubaci kvinoju, kelj, luk i češnjak, krušne mrvice i jaja. Dobro posoli i promiješaj da se sjedini. Stavi sa strane.
- Napravi pesto: u mali procesor za hranu stavi bosiljak, peršin, češnjak, pinjole i parmezan. Uključi ga i polako ulijevaj ulje sve dok ne dobiješ gusti pesto. Iscijedi limunov sok, promiješaj ponovno i stavi sa strane.
- U plitkoj tavi lagano zagrij 2 žlice maslinovog ulja. Rukama oblikuj smjesu kvinoje u 8 polpeta. Dodaj ih u tavu i peci 4 do 5 minuta sa svake strane do hrskave i zlatne boje.
- Tople posluži na tanjuru s dodatkom pesta i zelene ili druge salate po izboru.
U slast!
Izvor: bbcgoodfood.com