Hrenom protiv kroničnih bolesti
Poznati afrodizijak
Hren (lat. Armoracia rusticana) potječe iz obitelji kupusnjača te je višegodišnja biljka zelenog lišća i bijelog korijena ljuta okusa. Drevni Grci su ga koristili za otklanjanje boli u leđima te kao afrodizijak.
Preporučuje se kupovina tvrdog hrena bez mladica ili znakova pljesni. Kako bi se očuvala svježina (6-9 mjeseci), nakon kupovine potrebno je hren zamotati u papirnatu vrećicu. Vrlo često se priprema kao prilog u obliku umaka, preljeva za salatu te uz meso i perad.
Namirnica koja potiče apetit
Hren predstavlja izvor ugljikohidrata i proteina te sadrži samo 37 kcal na 100 g. Bogat je izvor vitamina C. Vitamin C je topiv u vodi i ima povoljan učinak na imunitet. S obzirom na to da posjeduje antioksidativno djelovanje, neutralizirajući slobodne radikale, smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti.
Također, sadrži vitamine B skupine pri čemu se ističe folna kiselina. Kombinirajući hren uz različita jela unosimo kalcij, magnezij, fosfor, kalij i natrij. Hren se ujedno ističe razinom prehrambenih vlakana. Pučka medicina smatra hren dobrim digestivom te namirnicom koja potiče apetit.