Grožđe pomaže u snižavanju krvnog tlaka i razine upale

Guliver/Shutterstock
Prema rezultatima nove studije, osobe koje konzumiraju grožđe, hrane se kvalitetnije od osoba koje to ne čine. U istraživanju je sudjelovalo više od 20 tisuća djece i odraslih, a pokazalo se kako osobe koje konzumiraju grožđe kao i proizvode od grožđa, unose više prehrambenih vlakana.
Vidi originalni članak

Naime, grožđe je bogato kalijem, kalcijem, magnezijem te vitamnima A, C i B6. Crno grožđe bogato je izuzetno bogato hranjivim tvarima i biljnim sastojcima koje mogu smanjiti upalu i rizik od pojave bolesti.

Prema studiji Academy of Nutrition and Dietetics Food and Nutrition Conference and Exposition in Philadelphia, unos grožđa također je doveden u vezu s višim unosom povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki kao i sa smanjenim unosom kolesterola, zasićenih masti i ukupnih masti u prehrani.

Studija je pokazala kako grožđe pomaže u snižavanju krvnog tlaka, jačanju krvotoka i snižavanju razine upale kod muškaraca koji boluju od metaboličkog sindroma. Dodatno, studija iz 2010. godine je zabilježila kako unos grožđa snižava rizik od dijabetesa i bolesti srca.

Lista najzdravijeg voća na svijetu

Posjeti missZDRAVA.hr