Evo što se događa tvom tijelu kad jedeš češnjak svaki dan
Poznato je da češnjak izaziva neugodan zadah i iz tog razloga nema baš dobru reputaciju. Međutim, ovaj gomolj je vrlo zdrav. Pogledaj zdravstvene prednosti svakodnevnog konzumiranja češnjaka..
Češnjak ti daje privlačan tjelesni miris
Da, dobro si pročitala. Češnjak može uzrokovati neugodan zadah, ali jedno istraživanje pokazalo je da redovita konzumacija češnjaka dugoročno pozitivno utječe na privlačnost tjelesnog mirisa. Sukladno tome, sudionici istraživanja bolje su mirisali kada su redovito konzumirali češnjak u odnosu na njihov miris kada nisu jeli češnjak. Ali, budi oprezna, bolje je izbjegavati češnjak neposredno prije spoja.
Češnjak pomaže pri mršavljenju
Češnjak je pravi pojačivač dijete. Naime, sadrži vitamin B6, koji prilično ubrzava metabolizam, a time i sagorijevanje masti. Za tvoju informaciju: 100 g češnjaka sadrži 0,38 mg vitamina B6, što je više od većine drugog povrća.
Češnjak jača imunološki sustav
Odavno je poznato da češnjak pozitivno utječe na imunološki sustav. Sadrži važne vitamine, korisna ulja i aminokiseline važne za naše tijelo. Češnjak također sadrži alicin, tvar poznatu po protuupalnim učincima. Stoga se preporučuje redovita konzumacija češnjaka, osobito u hladnijim mjesecima u godini.
Češnjak štiti kožu
Sastojci iz češnjaka djeluju kao prirodna zaštita od sunca i štite kožu od štetnih UV-B zraka. Osim toga, konzumacija češnjaka potiče proizvodnju prirodnog kolagena i elastina, koji osiguravaju čvršću i glađu kožu.
Češnjak snižava krvni tlak
Ako imaš visok krvni tlak, postoji prirodan način da sniziš visoki krvni tlak uz pomoć češnjaka. Naime, češnjak širi krvne žile i na taj način snižava arterijski tlak. Osim toga, redovita konzumacija češnjaka može pomoći u snižavanju kolesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Koliko češnjaka treba pojesti u jednom danu?
Kako bi postigla željene učinke, trebala bi jesti tri do četiri režnja češnjaka dnevno. Važno: češnjak je najbolje konzumirati sirov. Neki od vrijednih sastojaka gube se zagrijavanjem.