Dva božićna drvca za tvoj blagdanski stol
Slasne boriće od tijesta možeš lako napraviti i sama, a ako želiš zdraviju verziju napravi borić od povrća!
1. Slasno božićno drvce u obliku peciva
Mliječno pahuljasto tijesto, rastezljivi sir i ljutkasti kulen kombinacija su od koje jednostavno cure sline. Sve te divne komponentne ovih blagdana upakiraj u jedno jelo i razveseli svoje najbliže.
Prati naš recept za pripremu peciva, a kad je u pitanju dekoracija – prepusti se mašti. Ovaj jestivi bor poslužiti na velikoj drvenoj dasci, na vrh nataknuti zvjezdicu, cherry rajčice staviti u funkciju kuglica, izrezati „ukrase“ od sira, prenosi missGASTRO.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 100 ml ulja
- 300 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1-2 žumanjka
- 150 g sira (poput gaude)
- 100 g kulena
Priprema:
- Brašno uspi u veću posudu, napravi malu udubinu u sredini i uspi kvasac. Dodaj žlicu šećera, sol i ulje, a potom lagano ulijevaj mlijeko.
- Umijesi glatko tijesto, pokrij krpom i pusti da odstoji sat vremena.
- Kad se tijesto digne, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i podijeli na 15 jednakih kuglica. Svaku kuglicu napuni sirom i lagano uobliči dlanovima. Pripazi da punjenje ne viri jer će tijekom pečenja iscuriti i zalijepiti se.
- Kuglice složi u oblik bora. Na dno lima prekrivenog papirom za pečenje najprije posloži pet kuglica jednu uz drugu.
- U svaki sljedeći red stavi kuglicu tijesta manje. Pokrij krpom i ostavi da se diže još 20 minuta. Prije pečenja premaži žumanjkom, posoli i po želji pospi sezamom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Kad tvoj bor poprimi zlatnosmeđu boju, izvadi ga i pričekaj 10-ak minuta prije posluživanja. Dobar tek!
2. Povrće u obliku božićnog drvca
Za one koji možda ne jedu kruh ili jednostavno žele priložiti povrće svojem blagdanskom stolu, a nisu sigurno kako ga uklopiti, a da dekoracija bude savršena - evo rješenja! Ovo božićno drvce od povrća natjerat će i one najmanje da kušaju brokulu i cvjetaču!
Sastojci za božićno drvce:
- 280 grama cvjetova svježe brokule
- 14 cherry rajčica
- 1/2 žute paprike narezane na trakice
- 160 grama svježe cvjetače
- 20 grama štapića
Sastojci za umak:
- 180 grama grčkog jogurta
- 1 češanj češnjaka - mljeveni
- 2 žlice nasjeckanog vlasaca
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice kopra
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
- U maloj zdjeli pomiješaj grčki jogurt, mljeveni češanj češnjaka, nasjeckani vlasac, sol, papar, sušeni kopar i limunov sok. Stavi u frižider na jedan sat kako bi se svi okusi pomiješali.
- Isperi i temeljito osuši povrće. Obrežite stabljike brokule i cvjetače.
- Brokulu nareži na pladanj za posluživanje kako bi uz pomoć nje oblikovala stablo, a rajčice koristi kako bi napravila vijenac.
- Papriku složi tako da formira zvijezdu na vrhu drvca, a cvjetaču koristi kao da prikazuje snijeg. Stavi u hladnjak.
- Prije posluživanja poredaj štapiće na dnu kako bi oblikovala deblo. Posluži uz prethodno napravljeni umak. Dobar tek!