Dupla doza čokolade u torti za koju ti nije potrebna pećnica
Iako kremasti mousse za veganske torte možeš napraviti i uz pomoć tofua, u ovoj verziji koristi se avokado. A osim što sadrži puno zdravih masnoća, ova torta dolazi i s duplom dozom čokolade te ju ne moraš peći. Ne može biti jednostavnije i slađe.
Sastojci za tijesto:
- 250 g oraha (pekan)
- 30 g kakaa u prahu
- 2 žlice kokosovog ulja
- 60 mL čistog javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
Sastojci za mousse:
- 2 veća ili 3 mala avokada
- 80 mL bademovog mlijeka
- 150 mL čistog javorovog sirupa
- 1 žlica glatkog maslaca od kikirikija
- 1 žlica Aru praha ili drugog zgušnjivača
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g čokolade nasjeckane na komadiće ili čokoladnih kapi
- 30 g kakaa u prahu
Priprema:
- Pripremi lim ili kalup za pečenje, po mogućnosti okrugli veličine 17 do 25 centimetra. Dodaj u njega masni papir za pečenje.
- U procesoru hrane obradi orahe dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Nemoj pretjerati, ne želiš da budu u potpunosti usitnjeni.
- Zatim dodaj sve ostale sastojke koji su ti potrebni u pripremi tijesta i uključi procesor hrane samo toliko da se svi sastojci pomiješaju.
- Izvadi sastojke i stavi ih u lim za pečenje te ih s prstima ili uz pomoć lopatice pritisni. Kalup zatim stavi u zamrzivač kako bi se kora stegnula dok ti pripremaš mousse.
- Sve sastojke, osim komadića čokolade ili čokoladnih kapi stavi u procesor hrane. Upali ga i pričekaj da se svi sastojci sjedine i da dobiješ glatku smjesu.
- U maloj zdjeli uz pomoć mikrovalne pećnice otopi komadiće čokolade ili čokoladne kapi i zatim ih izlij u procesor hrane u kojem se nalazi prethodno napravljena smjesa od ostalih sastojaka. Ponovno ga uključi i pusti da radi sve dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Izvadi koru iz zamrzivača i uz pomoć žlice ili lopatice na nju istresi dobivenu smjesu za mousse. Izravnaj ju i zatim vrati kalup u zamrzivač na dva sata kako bi se torta učvrstila.
- Nakon dva sata, izvadi ju iz zamrzivača i ostavi ju 5 do 10 minuta da odstoji prije nego li ju poslužiš. Dodatno ukrasi po želji, a ostatak vrati u zamrzivač.
U slast!
Izvor: ohsheglows.com