9 namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi

Pexels
Ljeti su želučani problemi češći nego tijekom ostatka godine, a ako se pojave i kod vas, isprobajte ove namirnice.
Vidi originalni članak

Problemi sa želucem postaju češći tijekom ljeta zbog nekoliko faktora kao što su promjene u prehrani, povećana konzumacija gaziranih pića i kofeina, dehidracija, putovanja i promjene rutine. Krivi odabir namirnica može pogoršati simptome, a kako biste to izbjegli izaberite namirnice u nastavku. 

 

  • Jogurt - najobičniji nezaslađeni jogurt dobar je u slučaju grčeva i plinova u želucu, ali probiotici koje sadrže pomažu i kod proljeva od antibiotika. To je zato što jogurtom u organizam unosimo zdrave bakterije koje također smanjuju bol u tom području.
  • Jabučni ocat -  može riješiti probavne tegobe u slučaju da su nastale zbog nedostatka kiseline u želucu, a kako je dosta jak, dovoljno je pomiješati jušnu žlicu ili dvije s toplom vodom i dodati malo meda. 

  • Riža - je namirnica koja se lako probavlja, a pojačava upijanje tekućine. Riža, u slučaju proljeva, može vratiti stolicu u normalno stanje, a pomaže i s neugodnim osjećajem u želucu zahvaljujući škrobu koji se hvata na sluznicu želuca.
  • Đumbir - može pomoći u slučaju povraćanja ili mučnine. Pomiješaj kriške đumbira s kipućom vodom i ostavi da se natapaju nekoliko minuta. Naravno, možeš i jednostavno kupiti čaj od đumbira.
  • Sok od aloe - aloe vera je biljka koja služi za ublažavanje opeklina, ali dobra je i za kiselinu te druge želučane tegobe. Vodite računa o tome da može djelovati i kao laksativ, ovisno o količini koju popijete.
  • Banane - volite li banane ili ne, ovo voće je dobro za nemiran želudac i normaliziranje stolice u slučaju proljeva. Banane također sadrže kalij, što je vrlo korisno ako nisi neko vrijeme mogla jesti zbog bolesti.

  • Komorač - ima veliku koncentraciju antioksidansa, a odlično djeluje kad vas muče plinovi te također pomaže jetri da izbacuje neželjene tvari iz organizma. Jednostavno pojedite pola žličice sjemenki komorača ili grickajte svježi komorač kada patiš od nadutosti.
  • Tost - gotovo da nema smisla spominjati tost jer to već svi znaju, ali ipak ćemo ga dodati na listu. Tost je odličan kad imaš problema sa želucem. Namaži ga s malo džema ili pekmeza i takav obrok neće uznemiriti želudac, a pružit će tijelu neophodan šećer i ostale hranjive tvari.
     

H. pylori čest je uzrok kroničnih želučanih tegoba Akutne i kronične želučane tegobe i kako si pomoći

Posjeti missZDRAVA.hr