Imamo recept za curry od bundeve i slanutka za hladnije dane

Gracia Petek za missGASTRO
Jesen je stigla. Prve jesenje kiše su pale, temperatura se spustila pa je vrijeme za fina zagrijavajuća jela. Voliš li se igrati sa začinima ili se voliš držati tradicionalne kuhinje? Začini u kuhinji nisu samo tu da nam razmaze ukusne pupoljke već imaju i niz svojstava kojima djeluju na cijelo naše tijelo.
Vidi originalni članak

Tako nas začini poput kajenskog papra, kurkume, češnjaka i đumbira zagriju u tren oka i potpale unutarnju vatru našeg tijela onda kad je to najpotrebnije. Bundeva kao prava kraljica jeseni bogata je betakarotenima i sunčevom energijom koju je upijala tijekom cijelog ljeta.

Kuhanje sa sezonskim namirnicama je izrazito povoljno za naše tijelo jer upravo te namirnice imaju sve ono što tijelu u tom trenutku treba. Ovaj recept koji ti donosim u nastavku je zapravo veoma jednostavan i samo je jedna od mnogobrojnih varijanti klasičnog indijskog jela koje sadrži mješavinu začina poznatu pod nazivom masala ili garam masala.

Masala može biti suha ili u obliku paste. Za suhu mješavinu se začini peku na suhoj tavi te nakon toga usitne u prah, a za izradu paste se obično koriste svježi začini. Neki od začina koji se koriste za izradu su: kurkuma, papar, čili, kardamom, kumin, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, pimet, komorač, korijandar..

Ima mnogo varijanti začina za curry i razlikuju se od pokrajine do pokrajine, od kuće do kuće. Ti svoju mješavinu možeš složiti kod kuće ili pak kupiti već neku gotovu u trgovini. Ja sam za ovaj recept koristila gotovu mješavinu. Ovo je povrtni curry, a uz tikvu glavnu ulogu je preuzeo slanutak. No ti svakako možeš umjesto slanutka isprobati i s mesom ili nekom svojom kombinacijom ako želiš.

Sastojci:

  • 1 staklenka slanutka
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 i 1/2 šalica pirea od bundeve*
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • ¼ žličice kajenskog papra
  • 2 žličice začina za curry
  • ¼ žličice kumina
  • 1 žličica kurkume
  • Sol i papar po želji
  • Zeleno lišće mladog luka, peršin ili korijander za ukras po želji
  • Riža za posluživanje

Treći dan je bio najteži Sedam dana tekućeg posta: "Izgubila sam 4 kg, iako mi to nije bio glavni cilj"

Postupak:

  • Zagrij pećnicu na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  • Prepolovi tikvu i stavi ju u pećnicu i peci 40-45 min dok tikva nije mekana. Izvadi meso tikve i koristiti kasnije.
  • Očisti i nasjeckaj luk na sitne kockice. Zagrij ulje na tavi i ubaci luk. Pirjaj ga pet minuta. Luku dodaj češnjak te začine.
  • Ocijedi slanutak i ubaci ga luku i začinima.
  • Dodaj pire od bundeve i zalij sve temeljcem.
  • Kuhaj na laganoj vatri 20 do 30 minuta.
  • Rižu skuhaj prema uputi na pakiranju.
  • Kad je gotovo ukrasi sjemenkama, začinskim lišćem i posluži.

Dobar tek

* ostatak pirea od bundeve možeš čuvati u hladnjaku 3-4 dana i iskoristiti ga za izradu juhe od buče, pudinga, kolača, keksića, umaka….

Posjeti missZDRAVA.hr