Imamo recept za curry od bundeve i slanutka za hladnije dane
Tako nas začini poput kajenskog papra, kurkume, češnjaka i đumbira zagriju u tren oka i potpale unutarnju vatru našeg tijela onda kad je to najpotrebnije. Bundeva kao prava kraljica jeseni bogata je betakarotenima i sunčevom energijom koju je upijala tijekom cijelog ljeta.
Kuhanje sa sezonskim namirnicama je izrazito povoljno za naše tijelo jer upravo te namirnice imaju sve ono što tijelu u tom trenutku treba. Ovaj recept koji ti donosim u nastavku je zapravo veoma jednostavan i samo je jedna od mnogobrojnih varijanti klasičnog indijskog jela koje sadrži mješavinu začina poznatu pod nazivom masala ili garam masala.
Masala može biti suha ili u obliku paste. Za suhu mješavinu se začini peku na suhoj tavi te nakon toga usitne u prah, a za izradu paste se obično koriste svježi začini. Neki od začina koji se koriste za izradu su: kurkuma, papar, čili, kardamom, kumin, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, pimet, komorač, korijandar..
Ima mnogo varijanti začina za curry i razlikuju se od pokrajine do pokrajine, od kuće do kuće. Ti svoju mješavinu možeš složiti kod kuće ili pak kupiti već neku gotovu u trgovini. Ja sam za ovaj recept koristila gotovu mješavinu. Ovo je povrtni curry, a uz tikvu glavnu ulogu je preuzeo slanutak. No ti svakako možeš umjesto slanutka isprobati i s mesom ili nekom svojom kombinacijom ako želiš.
Sastojci:
- 1 staklenka slanutka
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 i 1/2 šalica pirea od bundeve*
- 2 šalice povrtnog temeljca
- ¼ žličice kajenskog papra
- 2 žličice začina za curry
- ¼ žličice kumina
- 1 žličica kurkume
- Sol i papar po želji
- Zeleno lišće mladog luka, peršin ili korijander za ukras po želji
- Riža za posluživanje
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Prepolovi tikvu i stavi ju u pećnicu i peci 40-45 min dok tikva nije mekana. Izvadi meso tikve i koristiti kasnije.
- Očisti i nasjeckaj luk na sitne kockice. Zagrij ulje na tavi i ubaci luk. Pirjaj ga pet minuta. Luku dodaj češnjak te začine.
- Ocijedi slanutak i ubaci ga luku i začinima.
- Dodaj pire od bundeve i zalij sve temeljcem.
- Kuhaj na laganoj vatri 20 do 30 minuta.
- Rižu skuhaj prema uputi na pakiranju.
- Kad je gotovo ukrasi sjemenkama, začinskim lišćem i posluži.
Dobar tek
* ostatak pirea od bundeve možeš čuvati u hladnjaku 3-4 dana i iskoristiti ga za izradu juhe od buče, pudinga, kolača, keksića, umaka….