Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda
U ovoj torti zamjena za šećer ili med bi trebala biti ako je moguće što prirodnija, pa je najbolje odabrati steviju, javorov sirup, melasu, šećer od datulja ili kokosov šećer.
Sastojci:
Za biskvit
• 4 žlice pudinga
• 6 jaja
• 4 žlice praška za pecivo
• prstohvat soli
• zamjena za šećer (stevija, javorov sirup, melasa, šećer od datulja, kokosov šećer)
Za kremu
• 400-500 g nemasnog kiselog vrhnja
• 50 ml nemasnog mlijeka ili jogurta
• crtica vanilije
• zamjena za šećer
Za glazuru
• 2 žumanjaka
• 1 čajna žličica nemasnog kakaa
• 1 žlica nemasnog mlijeka u prahu
• 1 žlica krem sira
• zamjena za šećer
Priprema:
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješaj s ostalim sastojcima. Ako imaš neku zamjenu za šećer, primjerice tablete, izmrvi ih pomoću žlice dok ne dobiješ prah. Bjelanjak s prstohvatom soli miksaj dok ne postane dovoljno čvrst da žlica stoji uspravno u snijegu bjelanjaka.
- Sada dodaj snijeg od bjelanjaka smjesi, posluži se žlicom i ručno umiješaj u biskvit. Prelij smjesu u pleh za pečenje i peci 30 minuta na 180°C. Kako bi bila sigurna da je biskvit pečen, ubodi drvenu čačkalicu u tijesto, ako je tijesta ostalo na čačkalici to je znak da vratiš biskvit još na neko vrijeme u pećnicu. Zatim koncem prepolovi biskvit.
- Sve sastojke za kremu si u međuvremenu smiješala i sada kremu premaži po vrhu jednog biskvita, prekrij drugom polovicom biskvita.
- Sada sve sastojke za glazuru pomiješaj i prelij po vrhu biskvita. Svoju čokoladnu tortu stavi u hladnjak dok se glazura malo ne stvrdne i upije u biskvit.