Zašto je dobro jesti chia sjemenke?
Ove sjemenke su šest puta bolji izvor kalcija od kravljeg mlijeka, a što se tiče sadržaja omega 3-masnih kiselina – nadmašuju losos i sjemenke lana.
Sjemenke koje potiču proizvodnju enzima i hormona
Osim toga, ove sjemenke bogate su i antioksidansima, koji štite organizam od slobodnih radikala (a samim tim i od tumora). Sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina koje omogućavaju izgradnju mišićnog tkiva, obnovu stanica, proizvodnju enzima i hormona, a u njima se kriju i vitamini A, D, E i K, kao i vitamini B- kompleksa (izuzetak je vitamin B12).
Ne sadrži gluten, te je mogu koristiti i oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što imaju nizak glikemijski indeks, rado ih konzumiraju i sportaši, jer brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara, jer u kontaktu s tekućinama u želucu – sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata do sirovih šećera.
Kako ih koristiti?
Chia sjemenke su neutralnog okusa i kao takve mogu se dodavati raznim jelima, salatama i desertima, ali i jesti sirove (kao grickalice), cijele ili samljevene, te u kombinaciji s drugim sjemenkama. Savjet plus: Sjemenke u jelo uvijek ubaci na kraju kuhanja, jer visoka temperatura termičke obrade uništava veći dio hranjivih tvari.
Pročitaj recept za brownije s chia sjemenkama!