Brzi čokoladni kolač sa samo pet sastojaka

Irena Gavran
Savršeni kolač zadovoljit će svakog ljubitelja čokolade. Ma svakog slatkoljupca. Što jednostavnošću pripreme, što božanstvenim okusom. Isprobaj ga.
Vidi originalni članak

Nedjelja je dan za hedonizam na najjače. Zato volim biti gotova s pripremom ručka i kolača do podne, a ovaj kolač mi to uvijek omogući, kaže Irene Gavran, blogerica s  Pregacha.com za Gastro.hr. Kolač posluži sam ili s ganache kremom, a uz ovo slatko savršenstvo odlično odgovara kiselkasto voće i malo šlaga. Nama je s narom bio pun pogodak.

Potrebno ti je:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g mascarpone sira
  • 4 jaja
  • 75 g šećera u prahu
  • 40 g brašna
  • Prstohvat soli

danima je svjež Zdravko, kolač od jabuka, griza i oraha

 

Za Ganache:

80 g tamne čokolade

80 g vrhnja za šlag

 
 
S minimalnim udjelom ugljikohidrata Namirnice koje trebate imati za pripremu zdravih kolača i torti

Postupak pripreme:

  • Prvo pripremi tepsiju za pečenje (20x20 ili okruglu promjera 26) tako da ju dobro namastiš ili obložiš papirom za pečenje koji ćeš također premazati s malo maslaca ili ulja. Upali pećnicu na 180.
  • Čokoladu otopi na pari pa pusti par minuta da se ohladi. Nakon par minuta počni s miksanjem mascarponea sobne temperature dok ne postane kremast.
  • Dodaj mu otopljenu i prohlađenu čokoladu i sjedini.
  • Miksajući bez stajanja ubacuj jedno po jedno cijelo jaje, ali se pobrini da je svako dobro sjedinjeno prije dodavanja drugog.
  • Na kraju dodaj prosijani šećer u prahu, brašno i sol.
  • Sjedini špatulom i stavi peći 20 minuta.
  • Kad je kolač gotov, pusti ga da se ohladi, a zatim prelijte ganacheom koji ćeš napraviti tako da čokoladu nakidanu na komadiće preliješ sa skoro provrelim vrhnjem za šlag.
  • Ostavi par minuta, a onda miješajući sjedini kremu.

Uživaj u ovom brzom, jednostavnom i odličnom desertu!

Posjeti missZDRAVA.hr