Ayurvedski savjeti: Kombinacije hrane koje stvaraju otrove u tijelu
Prema ayurvedi potrebno je paziti na međusobno slaganje hrane, jer neki spojevi namirnica stvaraju toksine u tijelu. Osim kombiniranja hrane važno je i vrijeme konzumacije. Večerati bi trebalo prije zalaska sunca. Ručak je glavni obrok u danu, a trebalo bi ručati između 10 i 14 sati, kada je probava najjača.
- Mlijeko se ne smije kombinirati s bananama, kiselim voćem, lubenicom, dinjom, jogurtom i kruhom. Termički obrađen med u ajurvedi se smatra toksičnim.
- Jogurt nemoj uzimati s kiselim voćem, mlijekom, vrućim napicima, sirom, dinjom, lubenicom ili bananama.
- Tijekom jela pij samo toplu vodu, jer ona pospješuje probavu. Hladna voda gasi probavnu vatru, što omogućuje stvaranje ame - toksina.
- Izbjegavaj kombiniranje mahunarki s voćem, sirom, mlijekom i jogurtom. Voće općenito nije dobro kombinirati s drugom hranom.
- Lubenicu i dinju uvijek jedi odvojeno od drugih namirnica. Komadić svježeg đumbira i limuna prije obroka pomaže probavi.
- Nemoj konzumirati krumpir, rajčice, papriku i patlidžan s mliječnim proizvodima i krastavcima.
- Nemoj se prejedati, jer time gasiš probavnu vatru. Jedi polako i dobro žvači hranu. Nemoj jesti dok si u stresu.
Tipovi alergičara prema ayurvedi.