7 dobrobiti borovnica za zdravlje
Siromašne kalorijama, ali bogate nutrijentima
Grm borovnice (Vaccinium sekta Cyanococcus) je cvjetni grm koji rađa plod s plavičastom, ljubičastom nijansom - borovnice. Postoje različite sorte borovnica, a za uzgoj borovnica u Hrvatskoj preporučuju se visokogrmolike sorte. Jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41 % preporučene dnevne potrebe za vitaminom C, a 100 g borovnica sadrži:
- 57 kcal
- oko 84% vode
- 0,74 g bjelančevina
- 14,49 g ugljikohidrata
- 0,33 g masti
- 2,4 g dijetalnih vlakana.
Pune su antioksidansa
Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i doprinijeti bržem starenju i bolestima kao što je rak. Smatra se da borovnice imaju jednu od najviših razina antioksidanata među voćem. Glavni antioksidacijski spojevi u borovnicama pripadaju obitelji polifenola koji se nazivaju flavonoidi. Smatra se da je jedna skupina flavonoida posebno - antocijanina - odgovorna za velik broj blagotvornih učinaka tih bobica na zdravlje. Dokazano je da borovnice izravno povećavaju razinu antioksidansa u tijelu.
Borovnice smanjuju oštećenje DNA što može pomoći u zaštiti od starenja i raka
Oksidativna oštećenja DNA neizbježan je dio svakodnevnog života. Kaže se da se desi na desetke tisuća puta dnevno u svakoj stanici u tijelu. Oštećenje DNA razlog je starenja. Također igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka. Budući da su borovnice bogate antioksidansima, mogu neutralizirati neke od slobodnih radikala koji oštećuju DNA. U jednoj studiji, 168 osoba dnevno je pilo litru soka od borovnice i jabuke. Nakon četiri tjedna, oksidacijsko oštećenje DNA zbog slobodnih radikala smanjeno je za 20 %. Ovi se nalazi slažu s manjim studijama u kojima su korištene svježe ili borovnice u prahu.
Borovnice štite kolesterol u krvi od oštećenja
Male, guste čestice LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola), opasne su jer lakše oksidiraju, a samo oksidirani kolesterol može stvoriti opasne naslage na žilama. Oksidacija "lošeg" LDL kolesterola je ključni korak u nastanku bolesti srca. Antioksidansi u borovnicama su snažno povezani sa smanjenim razinama oksidiranog LDL-a. To čini borovnice vrlo dobrima za srce. Dnevni unos 50 grama borovnica smanjio je razinu LDL kolesterola za 27 % u roku od osam tjedana koliko je trajalo istraživanje na skupini osoba s prekomjernom tjelesnom masom.
Borovnice mogu sniziti krvni tlak
Čini se da borovnice imaju značajne prednosti za osobe s visokim krvnim tlakom što je glavni čimbenik rizika za srčane bolesti.
U osmotjednom istraživanju, pretili ljudi koji su imali visoki rizik od srčanih bolesti zabilježili su smanjenje krvnog tlaka od 4 do 6 % nakon što su konzumirali 50 grama borovnica dnevno. U drugim studijama primijećeni su slični učinci, posebno za žene u postmenopauzi.
Borovnice mogu pomoći u održavanju funkcije mozga i poboljšanju memorije
Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga što negativno utječe na funkciju mozga. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su neophodna za inteligenciju. Čini se da oni pomažu u stvaranju neurona. Studije provedene na ljudima također su imale obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem konzumiralo je sok od borovnice svaki dan. Nakon 12 tjedana, doživjeli su poboljšanja u nekoliko segmenata moždanog funkcioniranja. Šestogodišnje istraživanje na više od 16.000 starijih osoba otkrilo je da je redovita konzumacija borovnica i jagoda povezana s kašnjenjem mentalnog starenja do 2,5 godine.
Antocijanini u borovnicama mogu imati pozitivne učinke protiv dijabetesa
Borovnice imaju umjerene količine šećera u usporedbi s drugim plodovima. Jedna čaša borovnica (148 grama) sadrži 15 grama šećera, što je ista količina šećera koju sadrži mala jabuka ili velika naranča. Istraživanja pokazuju da antocijani u borovnicama imaju povoljan učinak na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze.
U studiji kod 32 pretile osobe s inzulinskom rezistencijom, dva smoothieja s borovnicama dnevno koje su konzumirali uzrokovali su značajna poboljšanja osjetljivosti na inzulin. Smanjenje osjetljivosti na inzulin smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, koji su trenutno među vodećim zdravstvenim problemima u svijetu.
Izvor: Healthline