6 nutricionista otkriva najgore savjete o prehrani koje su čuli
Nemoj jesti rajčice, paprike i patlidžan
"Jedan moj klijent, atletičar rekao mije da ne jede rajčice, paprike, patlidžan jer je čuo da ih Tom Brady ne konzumira jer uzrokuju upalu. Rajčica ima niz pozitivnih svojstava za zdravlje i definitivno ne izaziva upalu, dapače posebno je dobro za muško zdravlje. Upale u tijelu nastaju, ako osoba konzumira prevelike količine zasićenih trans masti i previše dodanih šećera", objasnila je nutricionistica Angie Asche za portal Self.
Prema Ayurvedi rajčica se smatra jedinom namirnicom koja može poremetiti sve tri doše u organizmu i zato je ayurvedski liječnici ne preporučuju pa to može biti uzrok da se vjerovanje o lošim svojstvima rajčice proširilo.
Morska sol je zdravija od obične soli
Sol je sol, pa ako gledaš svoj unos natrija onda budi svjesna koliko soli dodaješ, bez obzira na vrstu. Neke soli, kao što su morska sol ili ružičasta sol, sadrže više minerala od kuhinjske soli, ali kada je sol u pitanju važno je ne pretjerivati s količinom", Rahaf Al Bochi, nutricionistica.
Voće treba jesti samo na prazan želudac kako bi se hranjive tvari apsorbirale i kako bi se izbjeglo truljenje u želucu
"Ništa 'ne trune' u želucu, hajde da uklonimo taj mit. Nije se pokazalo da uzimanje hrane na prazan želudac povećava apsorpciju hranjivih tvari. Zapravo, većina vitamina i minerala apsorbira se izvan želuca, u crijevima", Marisa Moore, nutricionistica.
Dvostruka doza vitamina za dvostruku korist
"Jednom mi je došla majka dvoje djece koja je rekla da želi dati dvostruku dozu vitamina svojoj djeci jer želi da joj djeca budu 'iznad prosjeka', a ne samo 'prosječna'. Jao. Unatoč popularnim uvjerenje, više nije bolje kada su u pitanju dodaci prehrani. Uzimanje previše dodataka prehrani može imati ozbiljne nuspojave. Na primjer, vitamini A, D, E i K su topljivi u masnoći, a pohranjuju se u jetri umjesto da se eliminiraju kroz urin kao vitamini topljivi u vodi te tako postaju toksični", Kate Lee, nutricionistica.
Nemoj kombinirati namirnice u istom obroku koje se različito probavljaju
"Tijekom probave tijelo je u stanju obraditi i probaviti više hranjivih tvari. Ljudsko tijelo je učinkovito i dobro radi, proizvodeći enzime za to. U stvari, korisno je kombinirati bjelančevine s ugljikohidratima kako bi se spriječio rast šećera u krvi, posebno za one koji imaju dijabetes ili imaju problema s kontrolom šećera u krvi", Daniella Wolf, nutricionistica.
Nemoj jesti kukuruz jer poljoprivrednici njime hrane krave kako bi dobile na težini
"To je jednoj mojoj klijentici rekao njegov osobni trener te on nije jeo kukuruz četiri ili pet godina nakon toga. Podsjetila sam je da se ljudska anatomija razlikuje od anatomije životinja, osobito krava. Objasnila sam joj da je bitna količina, odnosno veličina porcije, a ne sam kukuruz. Većina namirnica može biti dio zdrave prehrane, a pri tom je najvažnija količina", Kristi Coughlin, nutricionistica.