5 recepata za keto priloge uz koje ćete uspješno smanjiti unos ugljikohidrata
Pravo je vrijeme da pripazite na liniju kako biste vitki i zadovoljni mogli uživati u blagdanskoj trpezi. Navedeni recepti sadržavaju "superhranu" te ih i oni koji se pridržavaju keto dijete mogu konzumirati, prenosi Health.
Gljive s češnjakom i parmezanom
Znamo da gljive nisu omiljena namirnica za sve, no ovaj recept bi mogao čak i one najkritičnije preobratiti da ih zavoli.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 4 češnja češnjaka - samljeti
- 300 grama gljiva - šampinjona
- sol i papar po želji
- 30 grama parmezana - naribanog
- peršin
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte češnjak i gljive u tavu i pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući pazeći da se gljive kuhaju s obje strane.
- Začinite solju i paprom.
- Kad su gljive gotove, maknite s vatre, posipite parmezanom i peršinom. Poslužite toplo.
Kremaste prokulice s češnjakom i sirom
Zbog ovoga recepta i najveći mesojedi postat će slabi na prokulice ili kelj pupčar.
Sastojci:
- 200 grama prokulica - prepolovi ih
- 2 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka - samljevena
- 30 grama brašna
- 500 mililitara mlijeka
- 100 grama sira - naribanog
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Napunite veću posudu vodom i pustite da zakipi. Dodajte prokulice i kuhajte 5-6 minuta, dok blago ne omekšaju. Iscijedite vodu iz lonca, a prokulice polijte hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Tapkanjem ih što bolje osušite.
- Za vrijeme dok se prokulice kuhaju ili kasnije, na maslac u veliku tavu dodajte mljeveni češnjak. Ubrzo zatim umutite brašno i kuhajte jednu minutu. Polako dodajte mlijeko i kuhajte 5-6 minuta ili dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte kako se ne bi napravile grudice od brašna.
- Uklonite tavu s vatre i umiješajte 50 grama sira. Miješajte dok se ne otopi i začini solju i paprom.
- Sve prebacite u tepsiju, a ostatak sira pospite po prokulicama.
- Pecite 20-25 minuta dok lijepo ne porumeni.
Pire od cvjetače
Iako kada netko spomene pire, vjerojatno odmah pomislite na krumpir, mi donosimo recept za zdraviju verziju koja je također kremasta.
Sastojci:
- 1/2 cvjetače
- 1 žlica maslaca
- 50 grama parmezana
- 1 žlica vrhnja
- sol i papar po želji
Priprema:
- U veliki lonac ulijte vode i pričekajte da zakipi.
- Razlomite cvjetaču na komadiće i stavite ih u vodu. Kuhajte 20 minuta ili dok ne omekšaju.
- Iscijedite vodu iz lonca i pomoću drobilice koju koristite i za krumpir napravite pire od cvjetače.
- Dodajte maslac, parmezan, vrhnje, sol i papar i nastavite koristiti drobilicu sve dok ne dobijete jednoliku smjesu. Poslužite toplo.
Rižoto od cvjetače i gljiva
Sada vjerojatno razmišljate o tome kako rižoto može imati niski udjel ugljikohidrata? Ova keto verzija rižota uvjerit će vas da ovo nije predobro da bi bilo istinito.
Sastojci:
- 50 grama maslaca
- 250 grama gljiva - nasjeckanih
- 2 češnja češnjaka - samljevena
- sol i papar po želji
- 350 grama cvjetače - možeš koristiti i smrznutu
- 50 mililitara bijelog vina - suhog
- 120 mililitara pilećeg temeljca
- 4 žlice vrhnja
- Naribani parmezan - po želji (što više, to kremastije)
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi. Dodajte nasjeckane gljive i češnjak i pirjajte dok gljive ne omekšaju i poprime zlatno smeđu boju. Začinite solju i paprom.
- Smanjite toplinu, dodajte cvjetaču i promiješajte ju s ostalim namirnicama. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok ne proključa. Temeljac dodajite polagano, nekoliko žličica, zatim promiješajte i pustite da ispari prije nego ga opet malo dodate.
- Kad cvjetača postane mekana, dodajte još malo temeljca i dvije žlice vrhnja. Pokrijte poklopcem i nastavite kuhati, dopuštajući cvjetači da se pari dok ne omekša. Ako je potrebno, dodajte još temeljca ili vrhnja.
- Umiješajte parmezan i dodajte soli i papra po želji, ako nedostaje.
- Dodatno naribajte parmezan prije posluživanja.
Kremaste zapečene šparoge s češnjakom
Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus.
Sastojci:
- 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka - samljevenog
- 3/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 150 grama mozzarelle - usitnjena
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejajte uljem i zatim na njega posložite šparoge. Ostavite sa strane.
- U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premažite šparoge, a zatim ih protrljajte kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom.
- Pecite 10-15 minuta.
- Izvadite ih iz pećnice i pospite ih mozzarellom. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
- Po potrebi dodajte sol i papar. Poslužite toplo.
Dobar tek!