5 recepata za keto priloge uz koje ćete uspješno smanjiti unos ugljikohidrata

Getty Images
Pogledajte kojih to pet recepata možete koristiti kao priloge svojem jelu, ali i kao samostalna jela te uz pomoć njih izbaciti ugljikohidrate.
Vidi originalni članak

Pravo je vrijeme da pripazite na liniju kako biste vitki i zadovoljni mogli uživati u blagdanskoj trpezi. Navedeni recepti sadržavaju "superhranu" te ih i oni koji se pridržavaju keto dijete mogu konzumirati, prenosi Health.

Gljive s češnjakom i parmezanom

Znamo da gljive nisu omiljena namirnica za sve, no ovaj recept bi mogao čak i one najkritičnije preobratiti da ih zavoli.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 4 češnja češnjaka - samljeti
  • 300 grama gljiva - šampinjona
  • sol i papar po želji
  • 30 grama parmezana - naribanog
  • peršin

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte češnjak i gljive u tavu i pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući pazeći da se gljive kuhaju s obje strane.
  3. Začinite solju i paprom.
  4. Kad su gljive gotove, maknite s vatre, posipite parmezanom i peršinom. Poslužite toplo.

Kremaste prokulice s češnjakom i sirom

Zbog ovoga recepta i najveći mesojedi postat će slabi na prokulice ili kelj pupčar. 

Sastojci:

  • 200 grama prokulica - prepolovi ih
  • 2 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka - samljevena
  • 30 grama brašna
  • 500 mililitara mlijeka
  • 100 grama sira - naribanog

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Napunite veću posudu vodom i pustite da zakipi. Dodajte prokulice i kuhajte 5-6 minuta, dok blago ne omekšaju. Iscijedite vodu iz lonca, a prokulice polijte hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Tapkanjem ih što bolje osušite.
  3. Za vrijeme dok se prokulice kuhaju ili kasnije, na maslac u veliku tavu dodajte mljeveni češnjak. Ubrzo zatim umutite brašno i kuhajte jednu minutu. Polako dodajte mlijeko i kuhajte 5-6 minuta ili dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte kako se ne bi napravile grudice od brašna.
  4. Uklonite tavu s vatre i umiješajte 50 grama sira. Miješajte dok se ne otopi i začini solju i paprom.
  5. Sve prebacite u tepsiju, a ostatak sira pospite po prokulicama. 
  6. Pecite 20-25 minuta dok lijepo ne porumeni.

Pire od cvjetače

Iako kada netko spomene pire, vjerojatno odmah pomislite na krumpir, mi donosimo recept za zdraviju verziju koja je također kremasta.

Sastojci:

  • 1/2 cvjetače
  • 1 žlica maslaca
  • 50 grama parmezana
  • 1 žlica vrhnja
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U veliki lonac ulijte vode i pričekajte da zakipi.
  2. Razlomite cvjetaču na komadiće i stavite ih u vodu. Kuhajte 20 minuta ili dok ne omekšaju.
  3. Iscijedite vodu iz lonca i pomoću drobilice koju koristite i za krumpir napravite pire od cvjetače.
  4. Dodajte maslac, parmezan, vrhnje, sol i papar i nastavite koristiti drobilicu sve dok ne dobijete jednoliku smjesu. Poslužite toplo.

cvjetača Hrskava poslastica - cvjetača s parmezanom

Rižoto od cvjetače i gljiva

Sada vjerojatno razmišljate o tome kako rižoto može imati niski udjel ugljikohidrata? Ova keto verzija rižota uvjerit će vas da ovo nije predobro da bi bilo istinito.

Sastojci:

  • 50 grama maslaca
  • 250 grama gljiva - nasjeckanih
  • 2 češnja češnjaka - samljevena
  • sol i papar po želji
  • 350 grama cvjetače - možeš koristiti i smrznutu
  • 50 mililitara bijelog vina - suhog
  • 120 mililitara pilećeg temeljca
  • 4 žlice vrhnja
  • Naribani parmezan - po želji (što više, to kremastije) 

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi. Dodajte nasjeckane gljive i češnjak i pirjajte dok gljive ne omekšaju i poprime zlatno smeđu boju. Začinite solju i paprom.
  2. Smanjite toplinu, dodajte cvjetaču i promiješajte ju s ostalim namirnicama. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok ne proključa. Temeljac dodajite polagano, nekoliko žličica, zatim promiješajte i pustite da ispari prije nego ga opet malo dodate.
  3. Kad cvjetača postane mekana, dodajte još malo temeljca i dvije žlice vrhnja. Pokrijte poklopcem i nastavite kuhati, dopuštajući cvjetači da se pari dok ne omekša. Ako je potrebno, dodajte još temeljca ili vrhnja.
  4. Umiješajte parmezan i dodajte soli i papra po želji, ako nedostaje.
  5. Dodatno naribajte parmezan prije posluživanja.

Kremaste zapečene šparoge s češnjakom

Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus. 

Sastojci:

  • 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka - samljevenog
  • 3/4 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 150 grama mozzarelle - usitnjena

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejajte uljem i zatim na njega posložite šparoge. Ostavite sa strane.
  2. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premažite šparoge, a zatim ih protrljajte kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom.
  3. Pecite 10-15 minuta.
  4. Izvadite ih iz pećnice i pospite ih mozzarellom. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
  5. Po potrebi dodajte sol i papar. Poslužite toplo.

Dobar tek!

jelovnik za 7 dana Keto dijeta: Vodič s planom prehrane i savjetima!

Posjeti missZDRAVA.hr