5 promjena koje mogu olakšati život oboljelima od psorijaze

Društvo psorijatičara Hrvatske Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama
Hrana ne može izliječiti psorijazu, ali bolja prehrana može smanjiti simptome. Ovih pet promjena načina života može pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze i smanjiti pogoršanja napadaja.
Vidi originalni članak

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet. Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam.

U težem obliku može dovesti i do metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze te zbog često nagrđujućih promjena na koži dodatno stigmatizira oboljele. U svijetu od nekog oblika psorijaze boluje između 2 i 3% stanovništva ili 125 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1.7% stanovništva, odnosno oko 68.000 osoba. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50 % bolesnika javlja prije 25. godine života.

Edukativna radionica o psorijazi Psorijaza - kronična bolest za koju nema lijeka, a nosi veliki psihosocijalni teret

Oboljeli od psorijaze izloženi su većem riziku i od pretilosti i s njim povezanih bolesti te depresije

Bolesnici sa psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, pušenja, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnog zatajivanja, srčanog udara, kardiovaskularnog mortaliteta, depresije i u konačnici mortaliteta. Također je važno reći i da je kvaliteta života bolesnika s psorijazom narušena istim ili većim intenzitetom nego u bolesnika s malignim bolestima, depresijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima ili reumatoidnim artritisom.

„Na kvalitetu života bolesnika s psorijazom utječe više čimbenika poput težine, tijeka i aktivnosti bolesti, prisutnosti komorbiditeta, poglavito kardio-metaboličkih i psihičkih kao što su anksioznost, depresija i bolesti ovisnosti, te simptoma svrbeža i boli. Uz to, bolesnici s psorijazom razvijaju nisko samopoštovanje, osjećaju sram zbog fizičkog izgleda, frustraciju zbog neuspjeha ili zahtjevne terapije te su stigmatizirani.", rekla je za missZDRAVU prof. dr. sc. Marija Kaštelan, redovita profesorica Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Za oboljele od psorijaze najvažnije je da se pridržavaju redovite terapije i propisane njege, a kao što je poznato na kožu značajan učinak ima i hrana. Donosimo što se oboljelima od psorijaze preporučuje u prehrani i što bi trebali izbjegavati, piše Healthline i preporučuje:

Zdrave i nezdrave namirnice za oboljele od psorijaze

Hrana ne može izliječiti psorijazu, ali bolja prehrana može smanjiti simptome. Ovih pet promjena načina života može pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze i smanjiti pogoršanja napadaja.

Mršavljenje - Ako imaš prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak težine može smanjiti ozbiljnost stanja. Gubitak težine također može učiniti tretmane učinkovitijim. Nejasno je kako težina utječe na psorijazu pa čak i ako simptomi ostanu nepromijenjeni, gubitak težine je i dalje dobro zbog cjelokupnog zdravlja.

 
 

Jedi hranu zdravu za srce - Smanji unos zasićenih masti. Zasićene masti nalaze se nalaze u životinjskim proizvodima poput mesa i mliječnih proizvoda. Povećaj unos nemasnih proteina koji sadrže omega-3 masne kiseline, kao što su losos, sardine i škampi. Biljni izvori omega-3 su orasi, sjemenke lana i soja.

 
 

Izbjegavaj hranu koja djeluje kao okidač - Psorijaza uzrokuje upalu. Određene namirnice također uzrokuju upalu. Izbjegavanje te hrane moglo bi poboljšati simptome. Ove namirnice uključuju:

  • crveno mes
  • rafinirani šećer
  • procesirana hranu
  • mliječne proizvode

Pij manje alkohola - Konzumacija alkohola može povećati rizik od jake upale. Oboljelima se često preporučuje da uzimaju manje količine alkohola ili da potpuno odustanu od njega.

Razmisli o uzimanju vitamina -  Neki liječnici preferiraju prehranu bogatu vitaminima nego vitamine u obliku tableta. Međutim, čak i najzdraviji jedač možda će trebati pomoć u dobivanju adekvatnih hranjivih tvari. Pitaj svog liječnika trebaš li uzimati neke vitamine kao dodatak prehrani.

 
Posjeti missZDRAVA.hr