5 dobrih razloga zašto bi trebala 'navaliti' na zeleno povrće već danas

Thinkstock
Klorofil je pigment kojeg biljke proizvode kada su izložene sunčevoj svjetlosti te biljkama daje zelenu boju. Dakle, svaki puta kada jedeš zeleno povrće, u organizam unosiš i klorofil.
Vidi originalni članak

Što je klorofilin i koje su njegove dobrobiti?

Klorofilin je spoj sličan klorofilu, derivat je klorofila koji je topljiv u vodi te je stabilniji u odnosu na klorofil. Upravo zbog svoje velike stabilnosti, klorofilin je česti sastojak dodataka prehrani.

Brojna istraživanja koja su se bavila proučavanjem klorofilina dokazala su njegov moćni antioksidativni i antikarcinogeni učinak.

Klorofilin ciljano djeluje na toksine

Nedavno objavljena istraživanja otkrila su kako klorofilin inhibira mutageno djelovanje štetnih spojeva prisutnih u prženoj govedini, dimu cigarete, ugljenoj prašini i ispušnim plinovima automobila. Također, dokazano je i da smanjuje biomarkere mikotoksina aflatoksina koji povećava rizik od razvoja karcinoma jetre.

Klorofilin štiti od zračenja

Klorofilin je također pokazao da može pomoći u zaštiti od oštećenja nastalih zračenjem. Jedno je istraživanje dokazalo da klorofilin pruža bolju zaštitu od zračenja, u odnosu na vitamin C i glutation.

Klorofilin ima važnu ulogu u sprječavanju nastanka karcinoma

Istraživanje provedeno na glodavcima oboljelima od karcinoma želuca pokazalo je da klorofilin inhibira razvoj bolesti na način da sprječava rast stanica, stvaranje novih krvnih žila i metastaziranje. Slični rezultati dobiveni su i u istraživanjima koja su proučavala karcinom pankreasa i dojke.

Klorofilin u borbi protiv infekcija

Klorofilin također pokazuje i djelovanje protiv određenih mikroorganizama, uključujući virus gripe i virus HIV-a.

Klorofilin neutralizira mirise

Posljednjih nekoliko desetljeća klorofilin i klorofil su se pokazali i dobrim saveznicima u borbi protiv neugodnih mirisa.

Koje sve namirnice osim mesa, imaju visok udio proteina?

Posjeti missZDRAVA.hr