Žena od 72 godine prvi put vježba: Ovo su njezini rezultati i trening

Instagram/Denis Rajčić
Amada Bisk, trenerica i sportska psihologinja iz Australije vrlo popularna i na Instagramu objavila je rezultate i plan vježbanja koji je njezina sedamdesetdvogodišnja majka slijedila. Zanimljivo je što njezina majka nikad ranije nije vježbala, a uz Amandin program u šest mjeseci zdravlje joj se značajno poboljšalo.
Vidi originalni članak

"Moja mama se nikada nije bavila nikakvim sportom. Odrasla je u Poljskoj u velikoj obitelji u kojoj djeci nisu mogli priuštiti nikakve dodatne aktivnosti. Ima 72 godine i ove godine je prvi put kročila u teretanu, a prije šest mjeseci započela je sa svojm fitness rutinom koja se sastoji od jednog treninga u teretani plus dvije šetnje tjedno u trajanju od 30 minuta", napisala je Amanda na Instagramu. 

Opisala je i majčine rezultate: "Poboljšala je ravnotežu, koordinaciju, snagu, kapacitet pluća, izdržljivost, mišićnu masu i izgubila pet kilograma. Ne propušta nijedan trening, daje sve od sebe i spremna je probati sve, bez obzira što joj pripremim za trening."

Kako izgleda jedan trening Amandine mame

15 minuta hoda oko zgrade

Prvi set vježbi uz dva ponavljanja i odmorom između

  • 15 čučnjeva s trakom (Ova vježba poboljšava snagu nogu što u svakodnevnom životu olakšava silazak s kauča ili izlazak iz automobila. Ako se vježba s trakom, traka doprinosi jačanju gluteusa koji je važan za potporu donjeg dijela leđa, a održava bokove, koljena i gležnjeve zdravima).
  • 15 ponavljanja povlačenje trake (bend row) (Jača mišiće leđa što je važno prilikom saginjanja čitanja, vrtlarenja, vožnje). 
 


Drugi set vježbi uz dva ponavljanja i odmorom između

  • 10 ponavljanja penjanja na kutiju (Uz pridržavanje rukom, sada se pridržava samo s jednim prstom. Vježba je izvrsna za ravnotežu i koordinaciju. Olakšava penjanje uz stepenice. Visina kutije se prilagodi osobi i njezinoj formi).
 
 
 
  • 10 ponavljanja na spravi za veslanje (Jača leđa i poboljšava držanje tijela).
 



Treći set vježbi uz dva ponavljanja i odmorom između

  • 10 sumo čučnjeva (Poboljšava tehniku sigurnog dizanja).
 
 
  • 10 ponavljanja dizanje i bacanje lopte (medicinka) (Vježba osnažuje jezgru tijela i poboljšava koordinaciju očiju i ruku).
 
  • Preskakanje užeta (Amanda kaže da je mama izvrsna u toj vježbi jer kad je bila mala njezin tata joj pokazao kako preskakati uže. Ne trebam ni spomenuti da joj je to najdraža vježba).


5 minuta istezanje
 

Posjeti missZDRAVA.hr