Umjesto nogometnoga travnjaka zasadili šumu od 300 stabala

Facebook/Ante Bagarić
Umjesto nogometnog travnjaka na austrijskom stadionu zasadili su šumu od 300 stabala. For Forest je replika europske šume koja je prevezena u Wörthersee Stadion u Klagenfurtu, gdje posjetitelji mogu uživati u spektaklu lišća koje se mijenja i opada tijekom jeseni.
Vidi originalni članak

Švicarski kustos Klaus Littmann posadio je skoro 300 stabala na nogometnom stadionu u Austriji kao "spomen" okolišu u antropocenskoj eri, prenosi Dezeen.

 

Instalacija je Littmannova realizacija distopijske vizije umjetnika Maxa Peintnera, koji je zamislio svijet u kojem će drveće postojati samo poput vrsta životinja u zoološkom vrtu.

Navedenu viziju u obliku umjetničkoga djela Klaus Littmann prvi put je vidio 1970. godine, a tri desetljeća kasnije, instalacija, koja je nazvana For Forest - neprestana privlačnost prirode, otvorila je svoja vrata, prenosi BBC.

Drveća su jedan od najvažnijih simbola antropocenske ere - razdoblja u kojemu čovjekova aktivnost ima najveći utjecaj na okoliš. Deforestacija šuma - bilo to raščišćavanje zemlje za poljoprivredu ili industriju ili kao rezultat požara poput onih koji trenutno gore u Amazoni - ključni je faktor u nastanku ere antropocena.

Vide se tragovi podmetanja požara Izvještaj Guardianova novinara iz požarom poharane Amazone

"Percepcija je zaista središnja tema mojih projekata", rekao je Littmann. "U For Forest radim to tako što uzmem nešto što znamo u svakodnevnom životu i stavim to u novi kontekst. To prisiljava ljude da preispituju stvari koje ih okružuju i što oni uzimaju zdravo za gotovo, u ovom slučaju stabla."

U instalaciju nisu, niti će se dodati životinje ili insekti, ali Littmann navodi kako se nada da će „životinje pronaći svoj put u šumu“ za vrijeme dok će se umjetničko djelo prikazivati. 

For Forest će biti otvorena za razgledavanje do 27. listopada.

šume 6 činjenica o šumama zbog kojih će te boljeti svako uništeno stablo

eko junak Svakodnevne eko navike kojima možeš doprinijeti spasu šuma

Posjeti missZDRAVA.hr