Tri koraka, tri tjedna i pet kilograma manje

Thinkstock
Kako sam naziv kaže, ova dijeta, osim određenog plana prehrane, podrazumijeva tri koraka. Prvi i najvažniji, korak je čišćenje organizma od toksina, drugi odvikavanje od slatkiša, a treći smanjenje količine masnoće pri pripremi hrane. Sama dijeta traje tri tjedna, tijekom kojih možeš skinuti od 5 do 7 kilograma.
Vidi originalni članak

Dakle, prije nego što počneš s dijetom, odnosno planom prehrane, trebaš usvojiti sljedeće navike:

Prvi korak: Rastereti organizam

Ako su želudac, jetra i bubrezi već prilično opterećeni neurednom i ne sasvim zdravom prehranom, prvo što trebaš učiniti jest da im olakša rad i očistih ih od toksina, kako bi radili "punom parom". To ne znači da treba samo smanjiti unos kalorija, nego i promijeniti navike:

  • Ograniči upotrebu soli i sol dodaj tek pri kraju kuhanja - tako će je hrana manje apsorbirati. Možeš je djelomično zamijeniti aromatičnim travama ili sasvim izbaciti i koristiti sol s malo natrija.
  • Biraj integralne namirnice: Nerafinirana tjestenina, kruh i riža bogati su balastnim tvarima koje pospješuju rad crijeva, olakšavajući time izbacivanje otpadnih tvari iz organizma.
  • Jedi puno povrća: Sadrži mnogo tekućine, minerala i antioksidantnih vitamina koji potiču cirkulaciju. Sadrže i vlakna koja, osim što pomažu radu crijeva, drže pod kontrolom kolesterol.

Drugi korak: Izbjegavaj šećere

Smanji ili u potpunosti izbaci šećer, bar onaj nezdravi, a potrebu za slatkim okusima nadoknadi onima iz voća i već ćeš za nekoliko dana primijetiti razliku. Ali, da bi brzo i učinkovito očistila organizam od toksina, biraj namirnice siromašne kalorijama, a bogate vodom.

detox Petodnevna kura limunom i peršinom za mršavljenje i detoks

jaja Jaja - jesu li štetna u većim količinama i kako utječu na mršavljenje

Treći korak: Smanji količinu masnoće pri kuhanju

Ako misliš da će jelo biti bezukusno bez ulja ili maslaca, koristi maslinovo ili kokosovo ulje, a meso peci na roštilju ili u teflonskoj tavi.

Danska dijeta od 13 dana

 

Dijetni plan

Isti jelovnik možeš ponavljati sva tri tjedna ili ga mijenjati, birajući između predloženih jela. Jelima možeš dodati najviše pet žličica ulja dnevno, a povrće jesti u neograničenim količinama.

Svaki dan

  • Doručak: nemasni jogurt, šalica kave bez kofeina, kriška integralnog kruha s malo marmelade
  • Užina: šalica obranog mlijeka ili čaša svježeg soka od naranče ili dvije kriške ananasa ili dvije kriške tosta s medom ili mala banana.

Ponedjeljak

  • Ručak: 70 g riže s uljem i parmezanom, 120 g ribe lista kuhane na pari, salata od mrkve.
  • Večera: tanjur pirea od povrća (200 g), 100 g nemasnog svježeg sira, salata od luka, mahuna i kuhanog krumpira.

Utorak

  • Ručak: 70 g integralne riže s povrćem, 100 g pilećih prsa pečenih na roštilju, miješana salata začinjena s malo ulja.
  • Večera: tanjur juhe od povrća s 20 g tjestenine, dva jajeta, tvrdo kuhana ili pečena u pećnici, kriška integralnog kruha.

Srijeda

  • Ručak: 60 g integralne tjestenine s umakom od graška i žlicom naribanog parmezana, zelena salata, voćna salata.
  • Večera: juha od 200 g povrća s dvije žlice kratke tjestenine, 150 g oslića pečenog na roštilju, kuhani špinat.

Četvrtak

  • Ručak: porcija pire krumpira s umakom od rajčice, 60 g nemasnog svježeg sira, glavica kuhanog kupusa začinjenog uljem i peršinom.
  • Večera: 150 g pečenih purećih prsa, kuhane tikvice, luk i mahune, integralno pecivo.

Dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha

Petak

  • Ručak: 70 g integralne tjestenine s umakom od paprike, 100 g pečene teletine, zelena salata i mrkva.
  • Večera: tanjur pirea od povrća, 120 g kuhane hobotnice s jednim krumpirom, salata od rajčice.

Subota

  • Ručak: zdjela salate (70 g) s mahunarkama (30 g suhih), miješano povrće pečeno u pećnici, voćna salata.
  • Večera: pizza margarita ili vegetarijanska, zelena salata, kuglica voćnog sladoleda od limuna.

Nedelja

  • Ručak: 70 g rižota od integralne riže i tikvica, tvrdo ili meko kuhano jaje, salata od kuhane mahuna i luka.
  • Večera: 150 g bifteka, integralni kruh, 2 artičoke pečene u pećnici s bijelim lukom i peršinom.

Alternativna jela

Doručak

  • Čaša obranog mlijeka, dvopek od riže sa žličicom meda, čaša soka od grejpa
  • Šalica bijele kave, tri suha keksa, komad voća

Ručak

  • 70 g riže sa špinatom, sir mozzarella, salata od radiča
  • 70 g tjestenine, riba kuhana na pari, salata od rajčice i komorača
  • 70 g ječma s miješanim povrćem, kuhano jaje, salata od mrkve
  • 100 g raviola s umakom od rajčice, povrće s roštilja, dva kivija
  • 70 g riže s tikvicama, 100 g pilećih prsa s roštilja, salata od mrkve

Večera

  • Juha od povrća s dvije žlice riže, 150 g ribe pečene u foliji, blitva
  • 150 g pečene zečetine, integralno pecivo, kuhane tikvice, mrkva i krumpir
  • Omlet od dva jaja, integralno pecivo, porcija kuhane mahuna
  • Dva ražnjića od puretine i povrće pečeno na roštilju, integralno pecivo, tanjur karfiola kuhanog na pari
  • Tanjur pirea od povrća, kriška preprženog kruha, 120 g piletine pečene s krumpirima
Posjeti missZDRAVA.hr