Tri koraka, tri tjedna i pet kilograma manje
Dakle, prije nego što počneš s dijetom, odnosno planom prehrane, trebaš usvojiti sljedeće navike:
Prvi korak: Rastereti organizam
Ako su želudac, jetra i bubrezi već prilično opterećeni neurednom i ne sasvim zdravom prehranom, prvo što trebaš učiniti jest da im olakša rad i očistih ih od toksina, kako bi radili "punom parom". To ne znači da treba samo smanjiti unos kalorija, nego i promijeniti navike:
- Ograniči upotrebu soli i sol dodaj tek pri kraju kuhanja - tako će je hrana manje apsorbirati. Možeš je djelomično zamijeniti aromatičnim travama ili sasvim izbaciti i koristiti sol s malo natrija.
- Biraj integralne namirnice: Nerafinirana tjestenina, kruh i riža bogati su balastnim tvarima koje pospješuju rad crijeva, olakšavajući time izbacivanje otpadnih tvari iz organizma.
- Jedi puno povrća: Sadrži mnogo tekućine, minerala i antioksidantnih vitamina koji potiču cirkulaciju. Sadrže i vlakna koja, osim što pomažu radu crijeva, drže pod kontrolom kolesterol.
Drugi korak: Izbjegavaj šećere
Smanji ili u potpunosti izbaci šećer, bar onaj nezdravi, a potrebu za slatkim okusima nadoknadi onima iz voća i već ćeš za nekoliko dana primijetiti razliku. Ali, da bi brzo i učinkovito očistila organizam od toksina, biraj namirnice siromašne kalorijama, a bogate vodom.
Treći korak: Smanji količinu masnoće pri kuhanju
Ako misliš da će jelo biti bezukusno bez ulja ili maslaca, koristi maslinovo ili kokosovo ulje, a meso peci na roštilju ili u teflonskoj tavi.
Dijetni plan
Isti jelovnik možeš ponavljati sva tri tjedna ili ga mijenjati, birajući između predloženih jela. Jelima možeš dodati najviše pet žličica ulja dnevno, a povrće jesti u neograničenim količinama.
Svaki dan
- Doručak: nemasni jogurt, šalica kave bez kofeina, kriška integralnog kruha s malo marmelade
- Užina: šalica obranog mlijeka ili čaša svježeg soka od naranče ili dvije kriške ananasa ili dvije kriške tosta s medom ili mala banana.
Ponedjeljak
- Ručak: 70 g riže s uljem i parmezanom, 120 g ribe lista kuhane na pari, salata od mrkve.
- Večera: tanjur pirea od povrća (200 g), 100 g nemasnog svježeg sira, salata od luka, mahuna i kuhanog krumpira.
Utorak
- Ručak: 70 g integralne riže s povrćem, 100 g pilećih prsa pečenih na roštilju, miješana salata začinjena s malo ulja.
- Večera: tanjur juhe od povrća s 20 g tjestenine, dva jajeta, tvrdo kuhana ili pečena u pećnici, kriška integralnog kruha.
Srijeda
- Ručak: 60 g integralne tjestenine s umakom od graška i žlicom naribanog parmezana, zelena salata, voćna salata.
- Večera: juha od 200 g povrća s dvije žlice kratke tjestenine, 150 g oslića pečenog na roštilju, kuhani špinat.
Četvrtak
- Ručak: porcija pire krumpira s umakom od rajčice, 60 g nemasnog svježeg sira, glavica kuhanog kupusa začinjenog uljem i peršinom.
- Večera: 150 g pečenih purećih prsa, kuhane tikvice, luk i mahune, integralno pecivo.
Dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha
Petak
- Ručak: 70 g integralne tjestenine s umakom od paprike, 100 g pečene teletine, zelena salata i mrkva.
- Večera: tanjur pirea od povrća, 120 g kuhane hobotnice s jednim krumpirom, salata od rajčice.
Subota
- Ručak: zdjela salate (70 g) s mahunarkama (30 g suhih), miješano povrće pečeno u pećnici, voćna salata.
- Večera: pizza margarita ili vegetarijanska, zelena salata, kuglica voćnog sladoleda od limuna.
Nedelja
- Ručak: 70 g rižota od integralne riže i tikvica, tvrdo ili meko kuhano jaje, salata od kuhane mahuna i luka.
- Večera: 150 g bifteka, integralni kruh, 2 artičoke pečene u pećnici s bijelim lukom i peršinom.
Alternativna jela
Doručak
- Čaša obranog mlijeka, dvopek od riže sa žličicom meda, čaša soka od grejpa
- Šalica bijele kave, tri suha keksa, komad voća
Ručak
- 70 g riže sa špinatom, sir mozzarella, salata od radiča
- 70 g tjestenine, riba kuhana na pari, salata od rajčice i komorača
- 70 g ječma s miješanim povrćem, kuhano jaje, salata od mrkve
- 100 g raviola s umakom od rajčice, povrće s roštilja, dva kivija
- 70 g riže s tikvicama, 100 g pilećih prsa s roštilja, salata od mrkve
Večera
- Juha od povrća s dvije žlice riže, 150 g ribe pečene u foliji, blitva
- 150 g pečene zečetine, integralno pecivo, kuhane tikvice, mrkva i krumpir
- Omlet od dva jaja, integralno pecivo, porcija kuhane mahuna
- Dva ražnjića od puretine i povrće pečeno na roštilju, integralno pecivo, tanjur karfiola kuhanog na pari
- Tanjur pirea od povrća, kriška preprženog kruha, 120 g piletine pečene s krumpirima