Stalno si gladna i debljaš se? Možda je ovaj sastojak kriv za to

Thinkstock
Svi znamo da slana hrana izaziva žeđ, ali dugoročno takva prehrana vodi do smanjene konzumacije vode, tvrde znanstvenici. Dodatno, visok udio natrija u prehrani pojačava glad, pa se tako slana hrana može vezati uz prejedanje, dakle i debljanje.
Vidi originalni članak

Otkriće da slana prehrana zapravo smanjuje žeđ, a pojačava glad narušava stotinjak godina stara vjerovanja o prehrani.

Riječ je o dva odvojena istraživanja. Prvo su proveli američki i ruski znanstvenici na ruskim astronautima koji su sudjelovali u programu simuliranih letova. Pošto su proveli mjesece u kontroliranim uvjetima, predstavljaju idealne ispitanike za ovakvu vrstu istraživanja.

Je li himalajska sol usitinu zdravija od obične kuhinjske?

Znanstvenici su postepeno smanjivali njihov dnevni unos soli, sve dok s početnih 12 grama nisu došli na 6 grama soli dnevno. Očekivali su da će astronauti, posljedično, tada pili manje vode i rjeđe biti žedni. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno.

Ispitanici su potvrdili i jači osjećaj gladi, pa je tako autor studije dr. med. Jens Titze zaključio: "Da smo im dali više hrane, zasigurno bi se udebljali.", prenosi Health.

Stdija na miševima potvrdila rezultate

Druga studija je provela eksperiment iste vrste, ali na miševima. Budući da im u ovoj studiji nisu ograničavali količinu dostupne hrane, miševi su se udebljali kada im je povećan unos soli, čime je još jednom potvrđena hipoteza o tome da visok udio soli u prehrani jača glad, a samim time i deblja.

Sol - začin života ili bijela smrt?

Povećan unos soli utjecao je i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze.

Kratkoročno gledano, ako pojedeš šaku slanog kikirikija, bit' ćeš žedna. Ono što ove studije istražuju je utjecaj kontinuirane prehrane s visokim udjelom soli na organizam. Prema tome, u redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku.

Sol možeš koristiti za ljepotu i zdravlje

Posjeti missZDRAVA.hr