Recesijski jelovnik (2. dio)
Dr. sc. Ignac Kulier, autor DVD-a Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu, je imajući na umu pad standarda i povećanje cijena mnogih namirnica, osmislio posebni recesijski jelovnik u kojem se mogu naći ukusna i zdrava jela poput faširke s krumpir salatom ili špageta s umakom od gljiva.
DVD Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu možeš nabaviti na broj telefona: 01/6688 611.
Špageti BologneseSastojci:
- 250 g junetine mljevene
- 2 šalice špageta
- ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
- 1 glavica crvenog luka kosanog
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica začina Fant za faširke
- 1 žlica parmezana
- soli po želji
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 250 g junetine mljevene
- 2 šalice špageta
- ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
- 1 glavica crvenog luka kosanog
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica začina Fant za faširke
- 1 žlica parmezana
- soli po želji
Naputak za pripremu
Umak: u duboku teflonsku tavu stavi ulje, poprži luk dok ne posmeđi, dodaj mljeveno meso i lagano dinstaj uz miješanje sve dok ne posivi, a zatim dodaj, pasiranu rajčicu i začine te nastavi s dinstanjem dok ne nastane gusta masa. Kada je gotovo, posoli po želji i ostavi na kraj štednjaka.
U drugoj posudi stavi špagete tako da i prelomiš na pola i kuhaj sve dok nisu mekani. Potom izvadi, ocijedi i postavi na tanjure za dvije osobe. Prelijt umakom i odozgo pospi parmezanom.
Analiza jednog obroka
Energija 384 kcal , proteini 18,8 g masti 10,8 g ugljikohidrati 53,0 g
Orijentacijska cijena obroka: 16,00 kn
Pečeni krumpir s kobasicomSastojci:
- 3 šalice krumpira narezanog na kockice
- 1 par kobasica za pečenje
- 2 žlice maslinova ulja
- soli prema želji
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 3 šalice krumpira narezanog na kockice
- 1 par kobasica za pečenje
- 2 žlice maslinova ulja
- soli prema želji
Naputak za pripremu
Prethodno oguljeni (mladi) krumpir narezati na kockice. U dubokoj teflonskoj tavi ugrijati ulje i baciti krumpir te poklopiti poklopcem.
Uz povremeno miješanje pržiti sve dok krumpir ne omekša pa se djelomično i zapeče. Posoliti po želji i ostaviti u vatrostalnu (staklenu) posudu.
U drugoj teflonskoj tavi prže se kobasice pod poklopcem sve dok s obje strane ne budu dobro pečene. Servirati za dvije osobe.
Analiza jednog obroka
Energija: 445 kcal, proteini 10,8 g, masti 18,9 g ugljikohidrati 57,5 g
Orijentacijska cijena obroka: 9,00 kn
Hrenovke u umaku od rajčiceSastojci:
- 1 par svježih hrenovki u prirodnom ovitku
- 1 paketić krem juhe od rajčice
- ½ paketića instant krumpira u prahu
- ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 1 par svježih hrenovki u prirodnom ovitku
- 1 paketić krem juhe od rajčice
- ½ paketića instant krumpira u prahu
- ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
Naputak za pripremu
Skuhati juhu prema naputku proizvođača uz napomenu da se doda samo polovica vode a ostalo se nadomjesti pasiranom rajčicom iz tetrapaka. Uz mješanje dobiva se zapravo gusta krem juha od rajčice. Pripremiti instant krumpir prema naputku.
U posebnoj posudu skuhaju se hrenovke, a kada nabreknu, vade se i narezuju na komade približno jednake veličine i ubace se u umak od rajčice. Servira se toplo za dvije osobe uz dodatak krumpir pirea.
Analiza jednog obroka
Energija: 483 kcal, proteini 14,5 g, masti 22,1 g ugljikohidrati 56,7 g
Orijentacijska cijena obroka: 11,00 kn
Pureći odrezak s rižomSastojci:
- 2 odreska purećih prsa 300 g
- 1 šalica krupno-zrnaste riže
- 2 žlice maslinova ulja
- glavica crvenog luka
- soli po želji
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 2 odreska purećih prsa 300 g
- 1 šalica krupno-zrnaste riže
- 2 žlice maslinova ulja
- glavica crvenog luka
- soli po želji
Naputak za pripremu
Rižu pažljivo kuhati oko 15 minuta (da se ne raskaši), zatim ocijediti i držati vruću pod poklopcem, a potom staviti na duboku tavu gdje je prethodno dinstan crveni luk na maslinovu ulju. Promiješati dobro tako da je svako zrno odvojeno i posoliti po želji.
U drugu tavu staviti dvije žlice maslinova ulja na teflonsku tavu i pureći odrezak pržiti na naglo sve dok ne posmeđi s obje strane..Servirati za dvije osobe.
Analiza obroka
Energija: 446 kcal, proteini 17,4 g masti 8,5 g ugljikohidrati 55,0 g
Orijentacijska cijena obroka: 16,00 kn
Faširka s krumpir salatomSastojci:
- 30 dkg mljevene junetine
- ½ kg krumpira
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica fanta za faširke
- 1 glavica crvenog luka
- stručak peršina, limun i sol po želji
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 30 dkg mljevene junetine
- ½ kg krumpira
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica fanta za faširke
- 1 glavica crvenog luka
- stručak peršina, limun i sol po želji
Naputak za pripremu
Skuhati krumpire u ljusci, oguliti i izrezati na ploške. Crveni luk kosati i posoliti, zauljiti, zakiseliti limunom (octom), pomiješati s krumpirom i odozgo dodati peršin.
Od mljevene junetine uz dodatak Fanta napraviti dvije faširke i pržiti na umjerenoj temperaturi sve dok u sredini ne bude sivo. Servirati za dvoje.
Analiza obroka
Energija: 429 kcal, proteini 10,8 g, masti 25,7 g, ugljikohidrati 38,7 g
Orijentacijska cijena obroka: 12,00 kn
Špageti s umakom od gljivaSastojci:
- 2 šalice špageta
- 2 šalice šampinjona narezanih
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 2 žlice limunova soka
- 1 stručak peršina
- soli i papra po želji
Naputak za pripremu
Sastojci:
- 2 šalice špageta
- 2 šalice šampinjona narezanih
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 2 žlice limunova soka
- 1 stručak peršina
- soli i papra po želji
Naputak za pripremu
Skuhaj špagete, ocijedi i ostavi na stranu pod poklopcem. U teflonskoj tavi dinstaj gljive na maslacu dok ne smekšaju, a zatim posoli i popapri po želji.
Umak od gljiva ćeš napraviti tako da u dinstane gljive dodaš žlicu brašna i limunova soka i zatim miješaš na laganoj vatri sve dok ne postane gusto tekuće.
Zatim dodaj punomasno mlijeko, kuhaj minutu i potom skini s vatre. Prelij špagete i odozgo pospi kosanim peršinom.. Serviraj za dvije osobe.
Analiza jednog obroka
Energija: 331 kcal, 6,6 g proteina 17,0 g masti 38,1 g ugljikohidrata
Orijentacijska cijena obroka: 12,00 kn