Recesijski jelovnik (1. dio)

Kako napraviti zdrave, jednostavne i ukusne obroke koji se brzo i lako pripremaju, pomažu kod mršavljenja i skidanja viška kilograma jer su vrlo dobro balansirani i kalorijski izmjereni, a uz to su i jeftini, savjetuje ti poznati nutricionist dr. sc. Ignac Kulier
Vidi originalni članak

Dr. sc. Ignac Kulier, autor DVD-a Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu, je imajući na umu pad standarda i povećanje cijena mnogih namirnica, osmislio posebni recesijski jelovnik u kojem se mogu naći ukusna i zdrava jela poput omleta sa šampinjonima ili graška s pljeskavicom.

DVD Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu možeš nabaviti na broj telefona: 01/6688 611.

Češnjovke s kiselim zeljem

Sastojci:

  • 1 par pečenica (češnjovki)
  • 2 šalice kiselog zelja ocjeđenog
  • 2 žlice maslinova ulja

Naputak za pripremu

Na ugrijanu tavu s uljem, stavi se ocijeđeno kiselo zelje i pirja sve dok ne omekša i dobije zlatno-žutu boju. Zatim se zelje ostavi u staklenu posudu pod poklopac a na tavu se opet pod poklopcem peče par pečenica sve dok u sredini ne postane sive boje. Češnjovke se zatim serviraju s zeljem za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 290 kcal, proteini 8,1 g, masti 16,7 g ugljikohidrati 27,1 g

Orijentacijska cijena obroka: 9,00 kn

Grašak s pljeskavicom

Sastojci:

  • grašak u limenci 280 g
  • ½ kg mljevene junetine
  • ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
  • 1 žlica fanta za pljeskavice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • žličica vegete

Naputak za pripremu

U posudu uspite grašak, dodajte pasiranu rajčicu tako da bude gusto i jušasto i prokuhajte. Dodajte vegetu, promiješajte i podesite okus prema želji.

Mljevenoj junetini dodajte Fant, dobro promješajte i oblikujte pljeskavice. Stavite na vrelo ulje i pržite dok ne bude zapečeno s obje strane. Servirajte za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 471 kcal, proteini 17,7 g masti 23,8 g ugljikohidrati 46,5 g

Orijentacijska cijena obroka: 14,00 kn

Drugi dio recesijskog jelovnika dr.Kuliera pročitaj sutra.

Omlet sa šampinjonima

Sastojci:

  • 2 šalice šampinjona narezanih
  • 2 jajeta umućena
  • 1 glavica luka narezanog
  • 1 žlica maslinova ulja
  • soli i papra prema želji

Naputak za pripremu

Na ugrijanu tavu stavite ulje, a odmah potom luk koji treba pirjati dok ne posmeđi. Nakon toga se dodaju šampinjoni koji se pirjaju pod poklopcem sve dok ne smekšaju.

Kada je pirjanje približno gotovo, jelo se posoli i popapri prema želji, a zatim se šampinjoni preliju umućenim jajima i zapeku kao omlet. Servira se za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 234 kcal, proteini 9,5 g masti 14,9 g ugljikohidrati 15,5 g

Orijentacijska cijena obroka: 12.00 kn

Crveni grah s tunjevinom

Sastojci:

  • crveni grah limenka 420 g
  • tunjevina u komadima limenka 185 g
  • glavica crvenog luka
  • papra, octa i soli po želji

Naputak za pripremu

Sitno narežite glavicu crvenog luka, stavite u prikladnu zdjelu i posolite. Ostavite neko vrijeme, a zatim dodajte sadržaj iz limenke graha.

Tada dodajte sadržaj iz limenke tunjevine i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po želji, a zatim dodajte alkoholnog (vinskog) octa također po želji. Dobro promiješajte i ostavite pod poklopcem. Servira se za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 435 kcal, proteini 15,7 g, masti 29,0 g ugljikohidrati 28,0 g

Orijentacijska cijena obroka: 10,00 kn

Tjestenina sa sirom

Sastojci:

  • 2 šalice tjestenine (makaroni)
  • 1 šalica polumasnog svježeg sira
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica parmezana (za posipanje)
  • soli po želji

Naputak za pripremu

Skuhajte bilo koju tjesteninu i ostavite na cjediljki. U duboku tavu ugrijte maslinovo ulje i zatim dodajte tjesteninu . Promiješajte i na kraju odozgo dodajte sir. Posolite i prema želji. Servira se za dvije osobe i odozgo pospe parmezanom.

Analiza jednog obroka

Energija: 485 kcal, proteini 12,6 g, masti 9,3 g ugljikohidrati 65,7 g

Orijentacijska cijena obroka: 11,00 kn

Špinat s jajima na oko

Sastojci:

  • 1 pakovanje smrznutog špinata
  • 2 jajeta velika 
  • 1 glavica bijelog luka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • soli prema želji

Naputak za pripremu

Smrznuti špinat ostavite preko noći da se defrostira ili ga razbijte tvrdim predmetom na manje komade, a zatim u odgovarajućoj posudi stavite na vatru. U tavu stavite 2 žlice maslinova ulja i zatim dodajte kosani bijeli luk.

Kada luk posmeđi dodajte žlicu brašna i pirjajte par minuta. Na kraju ovo dodajte špinatu i pustite da prokuha par minuta, tj. sve dok masa ne ugusti. Ukus će biti bolji ako špinatu dodate kockicu maslaca. Servira se za dvije osobe.

Analiza jednog obroka:

Energija: 345 kcal, proteini 10,1 g, masti 12,3 g ugljikohidrati 48,7 g

Orijentacijska cijena obroka: 9,00 kn

Posjeti missZDRAVA.hr