Kako izbjeći napadaje prejedanja?
Stres dovodi do prejedanja
"Iako je nedostatak nutrijenata vrlo rijetko uzrokom stresa, sasvim je jasno da je pod stresnim okolnostima u organizmu pojačana stanična aktivnost, a samim time i potreba organizma za nutrijentima koja može dovesti do prejedanja", objašnjava nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.
Nutrijenti koji su tijekom stresnog razdoblja 'kritični' uključuju vitamine A, C i E, vitamine B skupine, te minerale cink, selen, kalcij, magnezij i kalij, a nutricionistica navodi kako zbog povećane potrebe za energijom tijekom stresnih razdoblja, organizam može zahtijevati i veće količine ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina te osobu pod stresom lako može odvesti u prejedanje. S druge strane, napominje kako unos kofeina, nikotina i alkohola treba ograničiti. Prejedanje ima brojne posljedice na zdravlje, a velike količine hrane mogu uzrokovati nadutost.
Izbjegavaj 'loše' ugljikohidrate
"Namirnice koje bi trebala izbjegavati su mahunarke, kupusnjače, izrazito slatka i masna hrana, zaprške, izrazito začinjena hrana i stimulansi. Prehranu pokušaj nadopuniti probioticima, konkretno potraži pripravke koji sadrže probiotik Lactobacillus plantarum", savjetuje nutricionistica i navodi kako prejedanje može dovesti i do poremećaja hormona u tijelu, posebice inzulina i hormona stresa, kortizola, što u konačnici dovodi do debljanja.
Savjetuje što više izbjegavati 'loše' ugljikohidrate i uvesti redovitu tjelesnu aktivnost jer ona podiže razinu serotonina i endorfina u organizmu i potiče procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te samim time sprječava napadaje prejedanja koji mogu stvoriti i još jednu neugodnu tegobu, a to je žgaravica.
5 manjih obroka
"Ako patiš od žgaravice nakon prejedanja potrebno je uvesti što hitnije promjene. Za početak kako bi se prestala prejedati i suzbila žgaravicu jedi nemasnu i ne jako začinjenu hranu te pokušaj raspodijeliti obroke u više manjih pa neće niti dolaziti do napadaja gladi koji će završiti prejedanjem", objašnjava nutricionistica.
Iako je odabir namirnica vjerojatno zadnja stvar o kojoj razmišljaš kada si pod stresom i imaš napadaj gladi, nutricionistica navodi da ako posegneš za namirnicama bogatim 'lošim' ugljikohidratima to dovodi do osjećaja umora i tjeskobe pa se stvara začarani krug. Naglašava kako se sve nuspojave, ali i sami napadi prejedanja mogu spriječiti lako, pravilnim odabirom namirnica, malim obrocima i redovitom tjelovježbom.
Doznaj trikove kojima ćeš ubrzati metabolizam.