Nutricionist objašnjava pomažu li cimet i med kod mršavljenja

shutterstock Cimet i med
Jedna naša čitateljica je s namjerom da smršavi počela redovito pripremati napitak od meda i cimeta. Nutricionist Nenad Bratković pojasnio je zašto med ipak nije preporučljiv u procesu mršavljenja te kakav cimet se smatra povoljnim za regulaciju šećera u krvi
Vidi originalni članak

Javila nam se čitateljica s upitom i informacijom kako je čula da kombinacija meda i cimeta (cejlonskog) može pomoći pri mršavljenju. '"Počela sam piti napitak od ta dva sastojka. Međutim, negdje sam pročitala da ljudi koji imaju krvnu grupu B+ ne smiju konzumirati cimet pa me to razočaralo. Zanima me smijem li nastaviti to koristiti ili ne? Cilj mi je mršavljenje".

Nutricionist Nenad Bratković tvrdi kako med, koliko god bio izuzetno zdrav, kao centralna namirnica ne zauzima mjesto u mršavljenju. ''Med je uistinu izuzetno zdrav, koristan, bogat antioksidansima, ali i obiluje prirodnim šećerima: fruktozom i glukozom koju valja potrošiti tjelesnom aktivnošću. Stoga, ako niste tjelesno aktivni, odnosno ako ne vježbate, prekomjerni unos meda mogao bi vas dovesti do razočaranja. Neovisno o krvnoj grupi koju imate. No, to ne znači da ne možete staviti med u šalicu poluohlađenog čaja (zelenog ili cejlonskog ili Earl Grey čaja) koji je ciljano koristan u mršavljenju. Cimet ( i to cejlonski, ne kasija) jako je koristan u regulaciji šećera u krvi.''

Dijeta Udar na masne naslage na trbuhu: 8 savjeta autorice "Flat Tummy Club"

Cejlonski cimet snižava glukozu u krvi

''Naposljetku, imajte na umu da vam ni cimet ni čaj, a ni med neće pomoći kao spasonosne namirnice ako baza vaše prehrane nije uređena, i u kalorijskom i u nutritivnom smislu.'' Bratković dodaje kako je cejlonski cimet, osim što je povoljan u snižavanju glukoze u krvi (GUK), dobar i u regulaciji glikemije. ''Bitan je način pripreme zelenog čaja (temperatura i duljina infuzije - umakanja čajne mješavine) kako bi se optimizirala ekstrakcija polifenola iz zelenog čaja.

Valja imati na umu da veće količine čaja koje sadrže i tein, odnosno kofein, mogu izazvati i promjenu u GUK, i to hiperglikemiju. Tipično to mogu uzrokovati doze iznad 250 mg kofeina (2 i pol šalice čaja). Isto tako, ne treba niti pretjerivati sa žličicama cimeta u jednom obroku kako ne bi došlo do hipoglikemije, cilj je umjerenost. Opreza nikad dosta pa ponekad valja 'puhati na hladno'".

intervju s dijabetologinjom Treba li članu obitelji reći da je debeo, ako mu je ugroženo zdravlje?

 

Posjeti missZDRAVA.hr