Kako prestati vječno biti na dijeti, a ne udebljati se?
Dijetetičarka Abby Langer za Self je iznijela kako joj se većina ljudi javlja kako bi ju pitali o najboljem načinu mršavljenja. No, ona ne vjeruje u dijete kao takve, odnosno ne savjetuje ljudima popularne dijete. Većina dijeta nema dugoročan uspjeh. Postoji dosta istraživanja koja pokazuju da će većina ljudi koji izgube na težini, vratiti kilogram tijekom sljedećih godina. No, zbog medijskih poruka o idealnim tijelima i mršavljenju, mnogi su u iskušenju da nastave isprobavati sljedeću dijetu, u nadi da će to biti ona koja će konačno donijeti savršen izgled.
Još jedan razlog zašto Abby Langer ne propisuje dijete: "Ljudi se osjećaju jadno. Većina dijeta zahtijeva strogo praćenje svega što jedete, ograničavanje kalorija, makronutrijenata ili oboje, a zbog pridržavanja tolikih strogih pravila prirodno je da se počnete osjećati uskraćeno. Nitko ne bi trebao živjeti ovako." Ako vam ovo sve zvuči poznato i spremni si izaći iz začaranog kruga dijeta, potrebno je riješiti se mentalnog stava 'na dijeti sam', a mi znamo kako.
Ako statistika o tome kako dijete ne uspijevaju, nije dovoljno uvjerljiva, razmislite što dijete rade vašem emocionalnom, fizičkom i financijskom zdravlju. Abby Langer ističe: "Koliko puta ste večerali s prijateljima s grižnjom savjesti ili ste preskočili večeru? Koliko ste kilograma izgubili pa vratili i opet izgubili tijekom više godina? I koliko ste novca potrošili na posebnu hranu, pilule, dodatke i knjige o dijetama?"
Donosimo savjete kako zauvijek prestati s dijetama
Nema zabranjenih namirnica
Znate li kad vam netko jednom nešto zabrani, to odmah želite više? To je sindrom "zabranjenog voća", a obilježje je gotovo svake dijete. Većina nas je upoznata s ovom situacijom, a Langer objašnjava kako izgleda zabrana hrana: "Kad kažete sebi neću jesti kolače, iznenada žudite za tortom. Kamo god idete, vidite kolače. Pokušavate ignorirati, ali osjećate se jadno i ljutito jer vam to nije dopušteno."
Posljedica toga je kad napokon odlučite pojesti kolač, jedete puno više nego prije nekoliko dana kad ste ga željeli pojesti. Osjećate se krivom i zaklinjete se da ćete sutra biti 'dobri'.
Abby Langer ističe da je najbolji način da se riješite faktora "zabranjene hrane" tako da dopustite sebi svu hranu. "Nema etiketiranja dobre ili loše hrane, jer uistinu, nijedna hrana nije dobra ili loša. Sve je to samo hrana. Kada si dopustite zabranjenu hranu, možda ćete u početku jesti više nego obično, no ne brinite. Nekoliko dana ili tjedana jedenja više nego što je potrebno treba proći kako biste si dopustili hranu koja vam je bila godinama zabranjena. Jednom kada se riješite dijeta, zabranjena hrana će vam postati manje neodoljiva."
Naravno, možda ćete uvijek imati omiljenu slasticu, ali ako znate da ju možete pojesti kad god poželite, manje je vjerojatno da ćete se prejedati.
Upoznajte svoju glad i sitost
Ako ste ovisni o aplikacijama za planiranje obroka koje će vam reći kada i koliko ćete jesti, to može otupiti vašu sposobnost prepoznavanja gladi i sitosti. Ako se želite riješiti mentaliteta dijete, prvi korak koji ćete morati poduzeti je pronalazak osjećaja gladi i sitosti. Langer preporučuje korištenje ljestvice gladi i sitosti na ljestvici od 1 do 10.
1 ako uopće niste gladni, a 10 znači da ste toliko puni da više ništa ne možete pojesti. Cilj je početi jesti negdje oko 3 ili 4 i zaustaviti se oko 6 ili 7.
Glad postoji s razlogom: Tijelo traži da ga se nahrani! Baš kao što ne biste zanemarili druge signale tijela, poput odlaska na wc, nemojte ignorirati znakove gladi. Vraćanje u kontakt s osjećajem gladi pomoći će vam pravilno hraniti svoje tijelo.
Ponekad jedemo iz drugih razloga osim gladi i to je u redu
Smatramo da je emocionalno jedenje nešto loše što se događa samo kad smo tužni ili pod stresom, ali to nije nužno slučaj. Možete emocionalno jesti kad ste sretni, kad si zabrinuti ili kad ste ljuti. To može biti zato što hrana izgleda ukusno i želite ju probati. Takvo je ponašanje normalno, sve dok to nije jedini mehanizam za rješavanje problema.
Potražite pomoć za bilo kakve probleme vezan uz hranu i prehranu
Postoje razlozi zašto radimo sve što radimo, uključujući i jelo. Način na koji jedemo i razmišljamo o hrani podjednako je pod utjecajem mnogih čimbenika, od koji većina nije samo hrana. Neke od tih pojava mogu biti jer smo odgojeni da tako vidimo hranu, jelo i naša tijela. A to posebno vrijedi za ljude koji su bili na dijetama i onima koji su bili izloženi štetnim primjedbama o svojim tijelima u djetinjstvu i mladosti. Te stvari utječu na naše prehrambene navike i sliku tijela dugoročno. Može biti vrlo korisno potražiti stručnu pomoć kako biste shvatili zašto imate takav odnos, a ne nastaviti kažnjavati sebe.
Ne možete pobjeći od osjećaja tuge kada shvatite da volite osobu koja je emocionalno nedostupna