Jednostavan način koji pomaže smanjiti kalorije – bez ikakvog truda

Unsplash+
Znanstvenici s Penn Statea otkrili su da nešto ljući obroci pomažu ljudima da jedu sporije i manje.
Vidi originalni članak

Istraživači u Centru za senzornu evaluaciju sveučilišta Penn State istraživali su kako povećano "oralno peckanje" - od čili papričica i sličnih sastojaka - utječe na to koliko ljudi jedu tijekom obroka. Njihovi nalazi sugeriraju da su nešto ljući obroci potaknuli sudionike da jedu manje i općenito konzumiraju manje kalorija.

"Iz prethodnih studija znamo da kada ljudi uspore, jedu znatno manje", rekla je  za SciTechDaily Paige Cunningham, postdoktorska istraživačica i glavna autorica studije koja je doktorirala nutricionističke znanosti na Penn Stateu. "Sumnjali smo da bi ljući obrok mogao usporiti ljude. Htjeli smo pod kontroliranim eksperimentalnim uvjetima u laboratoriju testirati hoće li dodavanje male količine začina, ali ne toliko da obrok postane nejestiv, natjerati ljude da jedu sporije i stoga jedu manje."

Istraživači su otkrili da blago povećanje ljutine korištenjem sušene čili papričice usporava jedenje i smanjuje količinu hrane i energije konzumirane u obroku, a sve to bez negativnog utjecaja na ukusnost jela.

Potencijal za kontrolu porcija

"Ovo ukazuje da dodavanje čilija ima potencijalnu strategiju za smanjenje rizika od prekomjerne potrošnje energije", rekao je John Hayes, profesor prehrambene znanosti na Penn Stateu i autor rada. "Iako kontrola porcija nije bila eksplicitni cilj ove studije, naši rezultati sugeriraju da bi to moglo funkcionirati. Sljedeći put kada želite jesti malo manje, pokušajte dodati malo čilija, jer vas to može usporiti i pomoći vam da jedete manje."

Tim je proveo tri povezana eksperimenta na ukupno 130 odraslih osoba kojima je poslužen jedan od dva obroka za ručak - govedina s čilijem ili piletina tikka masala - u jednoj od dvije verzije: blagoj ili ljutoj. Razina ljutine kontrolirana je pažljivim mijenjanjem omjera ljute i slatke paprike dodane jelima kako bi se mijenjala ljutina, a okus čilija ostao konstantan.

Istraživači su zatim snimali sudionike dok su jeli obroke kako bi pratili njihove prehrambene navike. Hayesov tim je s videozapisa mjerio količinu konzumirane hrane i vode, trajanje obroka, brzinu jedenja (grama u minuti), brzinu zalogaja, veličinu zalogaja te prikupljao ocjene apetita, ukusa i ljutine prije i poslije obroka.

"Formuliranje recepata za pileću tikku trajalo je dugo", rekla je Cunningham. "Trebalo je toliko krugova testiranja da su se moji kolege u laboratoriju zasitili toga. Ali znanost se svodi na pokušaje i pogreške. Napravila bih recept, vidjela koliko mogu pojačati ljutinu i kušali bismo ga. To smo radili sve dok nismo dosegli razinu na kojoj je okus bio jednak čak i kada se ljutina povećala."

svjesno jedenje Konkretni savjeti nutricionistice kako jesti sve, a držati težinu pod kontrolom

Zašto začinjeni obroci smanjuju unos hrane

Studija sugerira da je smanjenje unosa uzrokovano promjenama u ponašanju oralne obrade, objasnila je Cunningham. Točnije, sudionici su jeli pikantnije obroke sporije. Objasnila je da sporiji tempo jedenja često znači da je hrana dulje u ustima, što može pomoći u signaliziranju sitosti i dovesti do manjeg unosa hrane. Druge studije koje usporavaju tempo jedenja manipuliranjem teksturom pokazale su slične učinke, rekla je.

"Ovdje je ključno da se smanjenje unosa dogodilo bez negativnog utjecaja na to koliko se sudionicima svidjela hrana", rekao je Hayes.

Dodao je da se unos vode nije značajno razlikovao između ljutih i blagih obroka, što sugerira da pijenje više vode što stvara brži osjećaj sitosti nije glavni razlog zašto ljudi jedu manje. "Zato moramo provoditi empirijske studije ponašanja, jer ono što intuitivno očekujete često nije slučaj", dodao je.

Hayes je također primijetio da su ocjene apetita prije i poslije obroka bile slične, što sugerira da su se sudionici i dalje osjećali sitima nakon ljutog obroka, unatoč tome što su ga pojeli manje. U budućnosti će se tim usredotočiti na razumijevanje kako "oralno peckanje" može utjecati na druge prehrambene navike, poput grickanja. 

aktivni sastojak kapsaicin Ovo se događa tvom tijelu kada svaki dan piješ vodu s čilijem

Posjeti missZDRAVA.hr