Ines sve mršavija i smirenija

Saznaj kakve je vježbe disanja, opuštanja i meditacije Ines naučila od sportskog psihologa Igora Čerenšeka, primjenjuje li ih u stresnim situacijama i da li stvarno djeluju, te što on misli je li postala zadovoljnija i samopouzdanija
Vidi originalni članak

"Razgovor s Igorom uvijek je plodonosan, opuštajući i pozitivan. On je zaista osoba koja zna slušati, izvrstan je sugovornik i pomaže mi svojim savjetima i raznim tehnikama. Tehnika opuštanja koju me naučio dobro mi dođe gotovo svakodnevno, bilo da se radi o stresu na poslu, u privatnom životu, ili na primjer nakon napornog treninga u teretani. Tu vježbu najčešće izvodim u sauni nakon treninga. Ona mi omogući da se potpuno opustim, profiltriram sve loše stvari koje su mi se u tom danu dogodile", kaže Ines.

Na drugom sastanku s Igorom Ines je naučila još jednu korisnu tehniku opuštanja tijela i uma, takozvani Body scan. Tehnika se provodi vrlo jednostavno uz instrukciju psihologa ili samo-instrukciju, te traje vrlo kratko. U kratko, svodi se na skeniranje cijelog tijela, dio po dio, te istovremeno opuštanje. Kako je objasnio Igor, ponekad uopće nismo svjesni da nam neki dijelovi tijela, osobito ramena, zadržavaju napetost, te relaksacijom tih dijelova izazivamo refleks opuštanja koji pozitivno djeluje na cijelo naše tijelo i naš duh.

Tom tehnikom osoba se može dovesti u opuštenije stanje za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i za efikasno bavljenje sportom, jer je teško izvoditi složene motoričke radnje dok nam je tijelo napeto i tonus u određenim mišićnim skupinama prevelik. To je posebno važno dok učimo neku novu složenu motoričku vještinu, jer će proces savladavanja te vještine biti mnogo brži ukoliko zadržimo opušteno tijelo, rekao je Igor.

Ines je odmah isprobala ovu tehniku te je s nama podjelila svoja iskustva:

"Tehniku Body scana koristim kod kuće, dva puta tjedno i to u svojoj sobi, također navečer nakon tuširanja. Upalim svječice, ugasim svjetla, pustim neku tihu meditativnu muziku i opustim se tehnikom disanja, a potom radim Body scan. To je fantastična vježba kojom analiziraš svaki dijelić svojeg tijela i postaješ svjestan sebe. Nakon vježbe osjećam se svježe, odmorno i relaksirano, jer je to meditativna vježba koja odmara duh i tijelo."

Dodala je kako joj je Igorova pomoć jako važna, jer joj omogućuje kvalitetno psihološko doživljavanje procesa mršavljenja, kao i sebe same u nekim sferama.

Mišljenje stručnjaka

Igor Čerenšek, bivši hrvatski plivački reprezentativac i Olimpijac, psihologiju je diplomirao u Americi, na Sveučilištu u Minnesoti i sada kao sportski psiholog savjetuje mnoge sportaše, a radi i kao plivački trener. U programu "Mršavimo zajedno" savjetuje Ines i Borisa, daje im psihološku podršku i podučava ih tehnikama opuštanja, organizacije vremena, postavljanja ciljeva i slično.

Donosimo ti Igorove komentare nakon njegovog drugog stastanka s Ines:

Na našem drugom sastanku Ines je potvrdila kako joj vježbe disanja koje je zadnji puta naučila doista pomažu pri rješavanju stresa na poslu koji je vrlo zahtjevan i dinamičan. Neka američka istraživanja pokazuju kako je najveći gubitak radnih dana od svih bolesti i ozljeda vezanih uz rad povezan upravo sa stresom na poslu. S obzirom da veći dio budnog vremena provodimo na poslu, na putu do posla ili razmišljajući o poslu, takav stil života često nam može umanjiti zadovoljstvo u onome zbog čega uistinu radimo, te negativno utjecati na naš obiteljski, odnosno privatni život.

Na sastanku smo se osvrnuli na postavljanje ciljeva i važnost komunikacije s trenerom u tom procesu. Trener je osoba koja nas vodi kroz trenažni proces, osoba koja je stručnjak i koja nam može pomoći u postavljanju ciljeva koji su realni i dohvatljivi. Također, trener je osoba koja će nas na putu do ostvarenja cilja gurati naprijed i poticati, odnosno motivirati, jer je uspjeh njegovog klijenta ujedno i njegov uspjeh. Ines je potvrdila kako je njezin trener veliki motivator, njen veliki poticaj iz dana u dan i kako njemu doista vjeruje, te ju to gura naprijed.

Ines i ja smo još jednom definirali njene ciljeve i razgovarali o načinu uključenja trenera u postavljanje ciljeva trenažnog procesa, koji ne uključuju samo fizički izgled. Na taj način, ona će držati visok nivo motivacije i za vrijeme treninga, u trenucima kada joj bude posebno teško, jer će imati cilj koji joj je vrlo blizak i dohvatljiv, a ne samo onaj koji je udaljen nekoliko mjeseci.

Na posljetku, Ines je potvrdila kako prolazeći kroz ovaj kompletni proces treninga, prehrane i savjetovanja, primjećuje promjene na sebi i ostvarenje njenog cilja čini joj se bliže. Dok ostali primjećuju promjene njezinog fizičkog izgleda, Ines se polako primiče promjenama u samopercepciji, te njezino samopouzdanje i zadovoljstvo sobom polako, ali sigurno rastu.

Ako želiš kontaktirati psihologa Igora Čerenšeka možeš ga nazvati na broj 098 9175210 ili mu poslati mail na adresu: cere0004@gmail.com

Posjeti missZDRAVA.hr