Dijeta s heljdom i kefirom: Za dva tjedna i do 7 kilograma manje
Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinirano provoditi rigorozan program dva tjedna. Zauzvrat mogu očekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma ovisi o konstituciji i metabolizmu svakog pojedinca. Heljda nije žitarica, nego voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, iako je je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao žitaricu.
Upute za dijetu
- Heljdu možete jesti koliko god želite, ali bez začina, umaka i soli. Jedino možete dodati malo sojina umaka i papra. Sol se ne preporučuje jer zadržava vodu u organizmu.
- Priprema heljde: Jednu do tri šalice heljde (ovisno o apetitu) navečer prelijte s 4 dcl kipuće vode, pustite da odstoji pet minuta i potom je ocijedite i ponovno prelijte istom količinom kipuće vode i ostavite da odstoji sve do jutra.
- Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberite kefir s postotkom mliječne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smijete popiti više od litre dnevno.
- Možete pojesti do dva komada sezonskog voća dnevno, a također možete jesti i zeleno povrće poput prokulica, kupusa, špinata, brokule, ali bez soli i začina.
- Možete piti kavu i biljne čajeve, ali bez šećera i umjetnih zaslađivača. Preporučuje se redovito pijenje vode, a ukupna količina dnevno popijene tekućine zajedno s kavom i čajem ne bi trebala biti veća od tri litre.
- Alkohol je na ovoj dijeti zabranjen.
Zašto heljda i kefir?
"Heljda je vrlo zahvalna namirnica jer je nutritivno bogata svim hranjivim tvarima i prihvatljiva je za balansiranje svakodnevnih obroka. Heljda je lakoprobavljiva, niskokalorična, ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten. Preporučuje se osobama koje imaju poteškoće s probavom jer podržava rad probavnog sustava", objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat i kaže da heljda daje i dugotrajan osjećaj sitosti u odnosu na druge žitarice jer sadrži kvalitetnije proteine te ne provocira inzulin kao što to čine žitarice poput kukuruza, prosa, riže ili pšenice.
"Od aminokiselina u heljdi su najzastupljenije arginin i lizin. Heljda sadrži i vrlo malo masnoća i puno vlakana neophodnih u svakodnevnoj prehrani. Vlakna su nužna za skidanje kilograma jer kao što smo već rekli potiču probavu i daju osjećaj sitosti te održavaju razinu šećera stabilnom", otkriva Marić Bulat i naglašava da heljda pripada skupini alkalnih namirnica što dodatno doprinosi zdravlju, budući da mnogi pretjeruju s unosom mesa osobitu na proteinskim dijetama uslijed čega dolazi do zakiseljavanja organizma.
Nutritivne vrijednosti 100 g heljde
- 343 kcal
- 13, 3 g proteina
- 71, 5 g ugljikohidrata
- 10 g vlakana
- 3, 4 g masti
U dijeti nema dodatnog soljenja hrane, čime se potiče detoksikacija i sprječava zadržavanje suvišne tekućine. No dugoročno nam je jodirana sol u umjerenim količinama neophodna za rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Ovu dijetu ne preporučujem na duge staze osobama s niskom razinom željeza, dok je za cjelokupno zdravlje važan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene", tumači nutricionistica.
Dijeta se ne smije držati dulje od dva tjedna, a tijekom i nakon dijete poželjno je uzimati dodatke prehrani. Oni koji su je probali tvrde da se tijekom dijete ne gladuje i da su pravi rezultat dijete vidljiv na vagi tri do četiri dana po završetku dijete, budući da se proces čišćenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete.
Iskustvo
"Za heljda dijetu sam čula od kolegica na poslu koje su čitale o njoj na Internetu. Kako sam od ljeta do početka studenoga dobila sedam kilograma, zainteresiralo me je to o čemu pričaju pa sam odlučila probati. Jela sam uglavnom samo heljdu, ujutro, za ručak i navečer i pila po litru kefira dnevno, tek bih za međuobrok pojela komad voća ili salatu navečer. Uz to pila sam puno vode. Bila sam na toj dijeti osam dana i stvarno sam gubila kilograme - više od tri, no nisam mogla izdržati cijela dva tjedna jer mi je heljda jako dosadila, a kako sam je jela ne posoljenu, bila mi je i neukusna.
Osim gubitka kilograma, moram priznati da mi se probava jako ubrzala i da ovaj način prehrane jako 'čisti', što mi je nekad bio problem jer nije zgodno, pogotovo kad si na poslu, često ići na WC. Također, jedan dan sam osjetila blagu slabost i vrtoglavicu, ne znam je li to rezultat te prehrane, no to je također utjecalo na to da prekinem ovaj način prehrane." (Ivana, 47)