Dijeta za ''šećeraše''
Prehrambene smjernice za dijabetičare predstavljaju univerzalne principe
pravilne prehrane koji vrijede za opću populaciju. Međutim,
dijabetičari ih se moraju strogo pridržavati, bez većih odstupanja od
zadanog broja, veličine i rasporeda dnevnih obroka koji su prilagođeni
vrijednostima glukoze u krvi
Ogledni primjer jelovnika za dijabetes kreiran je u skladu s preporukama i na temelju jedinica kojima je predviđen unos određene skupine namirnica. Tako se osigurava raznolika i uravnotežena prehrana. Ipak, kako bi se jelovnik adekvatno prilagodio vlastitim potrebama preporučljivo je savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom.
Primjer jelovnika za 1600 kcal
Doručak:
Zobena kaša
- Zobene pahuljice 20 g
- Mlijeko light ½ šalice
- Nasjeckani lješnjaci 5 kom
- Banana ½ srednja velika
- Maline 1 šalica
- Malo cimeta
Međuobrok:
- Integralni krekeri 6 kom
- Jogurt ½ šalice
- Jabuka 1 mala (≈100 g)
Ručak:
Teletina s krumpirom i povrćem
- Pirjana teletina 90 g
- Kuhani krumpir 200 g
- Miješano povrće na lešo 200 g
- Maslinovo ulje 2 čajne žličice
- Cijeđeni prirodni voćni sok
Međuobrok:
- Bioaktiv 1.5 %m.m. 1pakiranje (150 g)
Večera:
Sendvič
- Raženi kruh 1 kriška
- Nemasna prešana šunka 60 g
- Svježa rajčica 100 g
- Masline 5 kom
Primjer jelovnika za 1600 kcal
Zajutrak
- Mlijeko 1% m.m. 2.4 dl
- Pureća hrenovka light 30g
- Pecivo sa sjemenkama 60g
- Voćna salata 100g
Doručak
Zobena kaša s jabukom i cimetom
- Zobene pahuljice 20g, jabuka 100g
Ručak
- Juha bistra
- Junetina 60g
- Zelena salata 200g
- Varivo od graha /Grah 30g, ječam 25g /
- Ulje 10g
Užina
- Tanka kriška crnog kruha 30g
- Svježi posni sir s lanenim sjemenkama 60g
- Breskva 120g
Večera
- Kuhani oslić u povrću 60g
- Kuhana blitva 100g
- Kuhani krumpir 200g
- Maslinovo ulje 5g
Noćni obrok
- Jogurt light 1.8dl=1komad
Doznaj više savjeta o prehrani kod dijabetesa.