Bez gladovanja molim: 10 nutricionističkih preporuka za zdravo mršavljenje

Guliver/Shutterstock
Želiš li se zaista riješiti suvišnih kilograma zaboravi na stroge dijete. Nutricionisti preporučuju da se držiš ovih 10 pravila u prehrani kako bi izgubila na težini.
Vidi originalni članak

Ne pretjeruj s dijetom - ne bi trebala mršavjeti više od jednog kilograma tjedno. Sve preko toga je štetno za tebe i može ti se dogoditi da s takvom dijetom izgubiš i važna mišićna tkiva.

Izbjegavaj slatko, a ne masno - novije dijete više stavljaju naglasak na izbjegavanje škroba i šećera nego masne hrane. Tvoje tijelo pohranjuje višak šećera, tj.škroba (kojeg ima u tjestenini ili kruhu), isto kao što to radi s masnoćom. Ali masna hrana ima i neke prednosti. Ako je izbaciš iz jelovnika, završit ćeš tako što što ćeš konstantno osjećati glad, umor i bit ćeš loše volje. Tako nećeš smršavjeti.

Prijedlozi za zdrav doručak

Uvijek doručkuj - doručak je krucijalan kako biste se dobro osjećali tijekom cijelog dana. Svaka dobra dijete nalaže da počneš dan s proteinima, dobrim mastima i ugljikohidratima. Probaj s jajima i kruhom (koji nije pšenični) ili zobenom kašom s bobicama i sjemenkama.

Ne preskači obroke - sve uspješne dijete inzistiraju na redovitim obrocima i užini.

Osnovna pravila kupovanja namirnica kada si na dijeti

Promijeni način života - važno je shvatiti da nema magičnih sredstava za mršavljenje. Ono što zaista djeluje je promjena prehrambenih navika.

Uvijek uzimaj proteine ​​zajedno s ugljikohidratima - ako želiš dugoročne rezultate, od ključnog značaja je održavati nisku razinu šećera u krvi. Jedi proteine ​​zajedno s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa i doći ćeš do cilja. Sve dobre dijete to savjetuju.

Balansiraj prehranu - balansirana dijeta koja uključuje raznovrsne namirnice je esencijalna. Inzistiranje na jednoj, a izbjegavanje druge namirnice vodi ka neizbalansiranoj dijeti i nije preporučljivo.

Sve što trebaš znati o kalorijama

Ne moraš brojati kalorije - brojanje kalorija je zastarjeli koncept i dokazano je neefikasan način gubitka kilograma. Više ćeš nabaciti kilograma konzumirajući posne, niskokalorične kolače i cappuccino nego recimo, kajganu sa slaninom i šalicom čaja.

Kreći se što više - u dobroj dijeti uvijek se naglašava da moraš biti fizički aktivna ako želiš smršavjeti.

Mršavljenje uz 10 tisuća koraka na dana

Izbjegavaj gotova jela - izbjegavaj hranu koja je tvornički proizvedena, odnosno onu koja je rafinirana i prerađena. Drži se pravila: jedi samo ono što možeš napraviti u vlastitoj kuhinji.

 

Posjeti missZDRAVA.hr