Alkohol usporava proces oporavka nakon treninga

Thinkstock
Kada je riječ o alkoholnim pićima, dobro je poznato da imaju loše posljedice po naše zdravlje, a ispostavilo se da su posebno nepoželjna za ljude koji se bave sportom i fizički su aktivni.
Vidi originalni članak
Nakon bilo koje vrste fizičke aktivnosti, mišićima je potrebno neko vrijeme da se oporave. Ukoliko popijemo samo gutljaj alkohola nakon vježbanja možemo usporiti taj proces oporavka, čak i osam sati nakon vježbanja.
 
Kada unosimo alkohol u organizmu, tijelo ne može probavljati hranu koju smo unijeli, već se " fokusira" na alkohol. Zbog toga se te kalorije gomilaju u našem organizmu, umjesto da ih izbacimo. Iz nekog razloga, kažu stručnjaci, najviše stradaju naša stražnjica i bedra. 
 

Alkohol skraćuje san i remeti rad hormona

U studiji u kojoj su sudjelovali osobe oba spola pokazalo se da alkohol skraćuje razdoblje sna i da se ljudi češće bude ako su prije spavanja popili koju čašicu. Zbog toga se skraćuju i procesi koje naš organizam obavlja dok mi spavamo, a koji reguliraju razinu hormona koji stvaraju mišićnu masu. Stoga, ako želiš smršavjeti, alkoholna pića su jedna od prvih stvari koje moraš izbacite iz prehrane.
Posjeti missZDRAVA.hr