5 jednostavnih pravila za dijetu koja produljuje život

Guliver/Shutterstock U Okinawa prehrani se jede puno ribe, morskih algi i plodova mora
U japanskoj prefekturi Okinawa živi većina 100-godišnjaka na svijetu. Otkrit ćemo ti kako i ti možeš produžiti svoj život s Okinawa dijetom!
Vidi originalni članak

Što je Okinawa dijeta? Zapravo, Okinawa dijeta nije posebna metoda mršavljenja, nego tipična prehrana u japanskoj prefekturi Okinawa. Tamošnji ljudi žive posebno dugo i zdravo, zapravo, nigdje u svijetu nema više 100-godišnjaka. Prehrana Japanaca vjerojatno igra jednu od najvećih uloga za dugačak život: na Okinawi se na tanjurima uglavnom nalaze riba, proizvodi od soje i povrće, a meso i šećer se uglavnom izbjegavaju.

Koja se hrana jede na Okinawa dijeti?

Složeni, a time i zdravi ugljikohidrati u kombinaciji s puno ribe, soja bogata bjelančevinama i povrće - to je osnova prehrane na Okinawi. 

U prehrani se jedu ove namirnice:

  • složeni ugljikohidrati s visokim udjelom vlakana, poput korjenastog povrća, batata i soba rezanci od heljde
  • riba, morske alge i plodovi mora
  • povrće, na primjer u obliku gljiva shiitake, zeleno lisnato povrće i gorka dinja
  • proizvodi od soje, poput tofua i misa
  • bobice

Mnogi Japanci piju svježe kuhani biljni čaj uz obroke. A, kao što je poznato, u smirenosti se nalazi moć. Japanci vole provoditi puno vremena za svoje obroke, a jedu samo onoliko dok se ne zasite. Osim toga, jednostavno osluškuju signale svog tijela i ne moraju obraćati posebnu pažnju na veličinu obroka ili na unos kalorija.

Ove namirnice bi trebala izbjegavati kod Okinawa prehrane

Ova se hrana rijetko ili nikada ne nalazi na tanjuru u Okinawi:

  • crveno meso i perad
  •  šećer
  • nezdrava mast (na primjer u gotovim proizvodima)
  • prerađena hrana

Zašto zbog ove prehrane živiš toliko dugo i zdravo?

Znanstvenici su već proveli neka istraživanja kako bi razumjeli zašto njihova prehrana pomaže stanovnicima Okinawe da tako dugo žive zdravim životom. Primijetili su da većina obroka ima visok sadržaj složenih ugljikohidrata u kombinaciji s niskim sadržajem kalorija. U usporedbi s jednostavnim ugljikohidratima, tijelo ih sporije apsorbira i tako osigurava da se razina šećera u krvi tek neznatno povećava. Zbog toga duže ostajemo siti i možemo spriječiti želju za hranom.

5 jednostavnih pravila za Okinawa dijetu

Isprobala bi zdravu Okinawa prehranu i produžila svoj život? Onda pripazi na ovih 5 jednostavnih pravila…

  1. Izbjegavaj tjesteninu, rižu i krumpir što je više moguće, a umjesto toga jedi batat (slatki krumpir).
  2. Kombiniraj veliku porciju povrća sa svakim obrokom.
  3. Također kombiniraj porciju soje sa svakim obrokom - na primjer u obliku tofua.
  4. Izbjegavaj gotove proizvode i slatkiše što je više moguće.
  5. Uz svaki obrok pij biljni čaj.

Ovaj oblik prehrane ne samo da ti pomaže izgubiti težinu, nego te i održava zdravim: stanovnici Okinawe rijetko pate od bolesti poput srčanog i moždanog udara ili raka. A i posebno su izdržljivi - prema istraživanju, dvije trećine onih koji danas imaju više od 100 godina i dalje bi mogli živjeti sa 97 godina bez ikakve pomoći. 

Svakodnevni boravak na otvorenom Okinavcima daje obilje vitamina D Lekcije Okinavaca za dug i sretan život Okinawa dijeta je siromašna kalorijama i mastima, a bogata proizvodima od soje Okinawa dijeta ne izaziva napade gladi

Posjeti missZDRAVA.hr