Znanstvenici razvili pametan inzulin koji bi mogao biti "sveti gral" liječenja dijabetesa tipa 1

Freepik
Liječenje milijuna oboljelih od dijabetesa tipa 1 diljem svijeta bit će poboljšano pomoću inzulina koji se prilagođava promjeni razine šećera u krvi u stvarnom vremenu, pa će ga možda morati ubrizgati samo jednom tjedno.
Vidi originalni članak

Pametni inzulin koji bi djelovao kad god je potrebno unutar tijela, bio bi rješenje za mnoge dijabetičare i bio bi najbliže izlječenju od svih dosadašnjih terapija. Znanstvenici su uspješno razvili novi inzulin koji oponaša prirodnu reakciju tijela na promjenu razine šećera u krvi i reagira trenutno u stvarnom vremenu. Dijabetičari tipa 1 trenutno si moraju ubrizgavati sintetski inzulin do deset puta dnevno.

Standardni inzulini stabiliziraju razinu šećera u krvi kada uđu u tijelo, ali nakon što obave svoj posao, obično ne mogu pomoći kod budućih fluktuacija. To znači da pacijenti često trebaju ponovno ubrizgati više inzulina unutar samo nekoliko sati. U budućnosti će pacijenti možda morati uzimati novorazvijeni inzulin samo jednom tjedno, vjeruju stručnjaci.

upravljanje dijabetesom Inovativna tehnologija za upravljanje dijabetesom od sada dostupna osobama s dijabetesom u Hrvatskoj

Milijuni eura dodijeljeni su za ubrzani razvoj novih inzulina koji reagiraju na glukozu (engl. glucose-responsive insulins ili GRI), piše The Guardian.

Preko tri milijuna eura dodijeljeno je za šest istraživačkih projekata koji su razvili različite vrste pametnih inzulina. Oni uključuju timove sa Sveučilišta Stanford u SAD-u, Sveučilišta Monash u Australiji i Sveučilišta Zhejiang u Kini. Cilj je ubrzati razvoj i pokrenuti ispitivanja što je prije moguće.

Četiri projekta usmjerena su na razvoj novih GRI-ova, dok je peti pokrenut kako bi se pronašla varijanta ultrabrzog kratkodjelujućeg inzulina. Čak i s najbržim inzulinima koji su sada dostupni, još uvijek postoji odgoda između primjene lijeka i trenutka kada počinje djelovati na glukozu u krvi.

Šesti projekt fokusiran je na protein koji kombinira inzulin s drugim hormonom, glukagonom. Za razliku od inzulina, koji pomaže u uklanjanju glukoze iz krvi, glukagon stimulira jetru da otpusti više glukoze kada razine u krvi padnu. Uključivanje oba hormona u jednu formulaciju moglo bi održavati razinu glukoze u krvi stabilnom sprječavajući visoke i niske razine glukoze u krvi.

treba gledati i udio soli Namirnice koje biste trebali izbjegavati ako ste dijabetičar

"Iako inzulin spašava živote više od 100 godina, a prethodna su istraživanja dovela do važnih promjena za osobe s dijabetesom tipa 1, to još uvijek nije dovoljno dobro – upravljanje razinom glukoze s inzulinom je stvarno teško i vrijeme je da znanost pronađe načine da skine taj teret s pacijenata",  rekla je Rachel Connor, direktorica istraživačkih partnerstava pri JDRF-u UK (vodećoj globalnoj dobrotvornoj organizaciji za dijabetes tipa 1).

"Zamišljamo svijet u kojem inzulini mogu reagirati na promjenu razine glukoze u stvarnom vremenu i nadamo se da će ovih šest projekata pomoći u stvaranju te nove stvarnosti, oslobađajući ljude s dijabetesom tipa 1 konstantnih mjerenja i 'pikanja' kakva su danas uobičajena ”, dodala je.

Inzulin su 1921. godine zajedno otkrili kanadski kirurg dr. Frederick Banting i njegov pomoćnik Charles Best.

Aspartam još nije zabranjen, a bilo bi bolje da je Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati

Dr. Elizabeth Robertson, direktorica istraživanja u Diabetes UK, rekla je da ovi projekti mogu biti revolucija u liječenju dijabetesa tipa 1. “Podržavajući ove revolucionarne istraživačke projekte, cilj nam je razviti nove inzuline koji više oponašaju prirodne reakcije tijela na promjenu razine šećera u krvi", objasnila je.

“To bi moglo značajno smanjiti svakodnevne izazove pacijenata u upravljanju dijabetesom tipa 1 i poboljšati fizičko i mentalno zdravlje onih koji žive s tim stanjem. Nadamo se da će ovo istraživanje dovesti do napretka u skrbi za pacijente s dijabetesom tipa 1 i promijeniti im život nabolje”, rekla je.

Posjeti missZDRAVA.hr