Zdrave kombinacije obroka s namirnicama koje svi imaju kod kuće

shutterstock
Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka.
Vidi originalni članak

Danas pričamo o tome kako odabrati zdrave i lako dostupne namirnice i s čime ih kombinirati kroz ovaj period smanjenog kretanja kada nam je potrebna hrana koja će nas činiti zdravim i vitalnim. 

Nutricionistica Sandra Marić Bulat, savjetuje kako odabrati zdrave namirnice lako dostupne i s čime ih kombinirati kroz ovaj period smanjenog kretanja kada nam je potrebna hrana koja će nas činiti zdravim i vitalnim.

Savjet dana nutricionistice Sandre Marić Bulat

Za početak,nema straha od gladi. Usredotoči se na suhe namirnice koje se lako pripremaju, a to su tjestenina, riža dugog zrna, proso, palenta, pšenična krupica, ječam, zob. Tjestenina i riža imaju nešto manje vlakana od ostalih navedenih žitarica. Sve su nam vrlo važne jer povećavaju osjećaj sitosti i daju energiju.

Svakako izbjegavaj nepotrebne obilne obroke jer u ovoj situaciju tijelo malo više miruje i smanjena je potrošnja energije kod kuće. Od povrća biraj ono koje ćeš u pripremi obroka termički obrađivati. Izvrstan odabir je i smrznuto povrće, poput graška, mrkve, špinata i mahuna.

Suhi grah koje možeš čuvati dulje vrijeme, ako ga skladištiš na ispravan način. Mahunarke su bogate vlaknima i niskog su glikemijskog indeksa i zajedno s pojedinim žitaricama tvore kompletan obrok.

Primjerice rizi - bizi, grah i ječam, rižoto od leće, tjestenina s grahom. U ovom slučaju svakodnevni unos mesa je nepotreban jer crveno meso preporučujemo dva puta tjedno.

Obogaćuju tlo, ne zahtijevaju intenzivnu gnojidbu ni upotrebu pesticida Mahunarke su spas za Zemlju i ljude

Mahunarke možemo pripremati na salate, kao popečke ili se mogu pripremati razni namazi koje možemo jesti ujutro ili navečer. Svakako ograniči punomasne umake, jer se povrće može ukusno pripremiti s različitim začinima.

Mahunarke su jedan od najboljih izvora prehrambenih vlakana Mahunarke na dijeti - da ili ne?

Posjeti missZDRAVA.hr