Za sve koji rade za računalom: prirodan način ublažavanja suhih očiju

Guliver/Shutterstock
Tipični simptomi vezani uz suho oko su: osjećaj stranog tijela u oku, ''pijesak'' u očima, pečenje, žarenje, umor očiju, bol u očima, te zamagljen vid. S obzirom na moderan način života ovaj je problem sve učestaliji.
Vidi originalni članak

Što je točno sindrom suhog oka?

Sindrom suhog oka je kronična bolest, dakle cilj terapije je ublažiti simptome i spriječiti moguće komplikacije. Ukoliko je moguće, potrebno je  eliminirati ili smanjiti čimbenike koji pogoršavaju simptome suhog oka te naglasiti važnost treptanja (prosječno 16 puta u minuti, što znači svake 4 sekunde jednom).

Osnovna terapija je supstitucijska i čine ju umjetne suze u obliku kapi ili gela. Za osjetljive oči danas imamo puno mogućnosti u izboru umjetnih suza, a ono što je novo jesu kapi bez konzervansa u monodozama, koje dobro podnose i osobe s osjetljivim očima. Česti korisnici umjetnih suza su nositelji kontaktnih leća, posebno mekanih kontaktnih leća, kod kojih je suhoća češća, pa treba uvijek provjeriti smiju li se suze kapati preko leća.

Prirodan načini ublažavanja suhoće očiju

Pasta s limunovim sokom

Pomiješaj brašno od narančaste leće, kurkumu u prahu, pire od rajčice i limun kako bi izradila pastu. Stavi ovu pastu ispod zahvaćenog oka svaki dan kako bi ublažila suhoću. Ovo je jedan od savjeta preuzetih s portala Wellnessbin.

Laneno ulje

Ovo ulje se preporučuje u slučaju suhih očiju jer je jako bogato omega-3 masnim kiselinima. Preporučuje se konzumacija u salatama i jelu, ali u slučaju suhoće očiju oblog s ovim uljem može pružati olakšanje.

Krastavci

Krastavci su općenito korisan za tretiranje upaljenih područja, a ujedno najpoznatija vrsta povrća koja se koristi za natečene i umorne oči. Ako želiš najbolji mogući učinak, hladne kriške krastavca stavi na oči svako jutro jer ćeš tako smanjiti otečenost i suhoću očiju. Koristi ih odmah nakon rezanja i ostavi na očima oko 20 minuta.

Najzdravije namirnice svijeta: krastavac

Krumpir

Ploške krumpira stavi na oči nekoliko minuta prije spavanja te makni prije nego zaspiš. Na taj način će sutradan oči biti hidratizirane, a spriječit ćeš peckanje i osigurati olakšanje. 

Nije sve u mrkvi: Top pet namirnica za zdravlje očiju

Prije primjena ovih savjeta, svakako se posavjetuj s lječnikom i oftamologom.

Posjeti missZDRAVA.hr