Za što su ''dobre bakterije'' dobre?
1. ''Dobre bakterije'' su nužne za svakodnevno održavanje ravnoteže između ''dobre'' i ''loše'' crijevne mikroflore
One zaustavljaju umnožavanje tzv. ''loših'', patogenih bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. Kad se naruši ravnoteža mikroflore u crijevima pa nadvladaju ''loše'', patogene bakterije može vas mučiti proljev ili samo napuhnutost i bol u trbuhu, ali može stradati i vaš imunološki sustav.
Osim ovih blažih oboljenja posljedica poremećene ravnoteže mogu biti i teške upalne komplikacije zbog prijelaza bakterija kroz stijenku crijeva. Prevladavanje ''loših'' bakterija može biti uzrok nastanku autoimunih bolesti, alergija pa čak i raka. Razmožavanju i širenju patogenih bakterija pogoduju stres, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura i neki lijekovi posebice antibiotici. S druge strane svakodnevno uzimanje probiotika dokazano pomaže ne samo u sprječavanju nego i u liječenju navedenih poremećaja.
2. ''Dobre bakterije'' su dobre za očuvanje i jačanje našeg imunološkog sustava
Važan dio obrambenog sustava čini probavni sustav, a posebno crijevo. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sustava koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sustav, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.
3. ''Dobre bakterije'' podupiru probavu
Bez milijardi probiotičkih bakterija nema dobre probave odnosno ostaju neprobavljeni ostaci hrane, truležni i fermentirani otrovi. A dobra probava je uvjet da se osjećamo dobro. Primjerice, neki od sojeva probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus) sudjeluju u cijepanju laktoze, mliječnog šećera i tako sprječavaju procese truljenja. Drugi (Streptococcus thermophilus) sudjeluju u proizvodnji enzima laktaze koji omogućava razgradnju velikih molekula mliječnog šećera i tako smanjuju intoleranciju na mlijeko.
4. ''Dobre bakterije'' pomažu da iz svakog obroka dobijemo potrebne hranjive tvari i energiju
Ovo je povezano s dobrom probavom jer samo su uz dobru probavu mogući procesi resorpcije u crijevima.
5. ''Dobre bakterije'' sudjeluju u sintezi vitamina K
Vitamin K neophodan je u procesima zgrušnjavanja krvi, zatim u sintezi nekih vitamina B skupine, u sintezi enzima i aminokiselina.
6. ''Dobre bakterije'' se koriste i za obnavljanje sluznice crijeva
Sluznica crijeva koja je bila izložena stresu pa čak i nekim terapijskim postupcima (zračenju, antibioticima...), može se zaštiti uz pomoć ''dobrih bakterija'' koje proizvode sluz koja oblaže sluznicu crijeva.
7. Redovito uzimanje probiotika kontrolira i naseljavanje bakterije Helicobacter pylori na sluznicu želuca
Helicobacter pylori bakterija jedna je od najčešćih uzročnika vrijeda (čira) dvanestnika i želuca, a povezana je i s nastankom raka želuca.
AltaFlora probiotik
S probioticima se dovodi u vezu sprječavanje upalnih bolesti crijeva, ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, ali i karcinogeneza. Sve više radova dovodi u vezu kontinuirano uzimanje probiotika i sniženje pojave raka debelog crijeva.
Za svaki probiotik je važan broj ''dobrih bakterija''. Taj broj mora biti izražen u milijardama (109).
AltaFlora sadrži 12x109 ''dobrih bakterija'' u svakoj kapsuli i 6,5x109 u svakoj vrećici.
Važna je i vrsta probiotičkih sojeva. Naime, bitno je da probiotik sadrži i laktobacile koji naseljavaju tanko crijevo i enterobacile koji naseljavaju debelo crijevo.
AltaFlora probiotik sadrži po dvije vrste od svakog soja i to probranih visokovrijednih bakterija.
Prebiotik - hrana ''dobrim bakterijama''
Također je važno da uz probiotik imamo i prebiotik (inulin, fruktooligosaharidi, biljna vlakna) koji je hrana ''dobrim bakterijama''. Prebiotik poboljšava preživljavanje, naseljavanje i rast probiotičkih bakterija.
AltaFlora vrećice sadrže prebiotik inulin.
I na kraju, dokazano je da se proljevima ne gube samo ''dobre bakterije'' već i elektroliti. Idealna kombinacija je probiotik + elektroliti, a to je AltaFlora.