Vrsta zasićenih masti čiji unos poboljšava vid

Guliver/Shutterstock
Količina i vrsta masti u prehrani itekako utječe na rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem, tvrdi studija objavljena u 'Archives of Ophthalmology'. U studiji je sudjelovalo 1787 žena dobi 50 do 79 godina.
Vidi originalni članak

Nakon gotovo desetogodišnjeg praćenja prehrane i vida, znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Žene koje su jele najviše masti imale su 70 % veći rizik od razvoja makularne degeneracije povezane sa starenjem u usporedbi s vršnjakinjama koje su jele najmanje masti.

Dodatno, visok unos zasićenih masti se također negativno odražava na zdravlje očiju, dok visok unos mononezasićenih masnih kiselina primjerice iz maslinovog ulja ili orašastih plodova djeluje upravo suprotno – smanjuje rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem i poboljšava vid.

Poznato je da omega-3 masne kiseline potiču zdravlje očiju, međutim dodatno saznanje ove studije upućuje na to da visok unos omega-6 masnih kiselina kakav je specifičan za zapadnjačku prehranu umanjuje pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina.

Zašto je maslinovo ulje manje zdravo kad se zagrijava?

Posjeti missZDRAVA.hr