Vitkost - pitanje zdravlja ili ljepote?

Tribina Zdrave Krave na temu ''Mršavimo li zbog zdravlja ili ljepote?'' održala se u Novinarskom domu u Zagrebu. Na tribini su sudjelovali eminentni hrvatski stručnjaci i suradnici portala Zdrava Krava, a tema je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje i čitatelje portala. Tribina se održala pod pokroviteljstvom Modifasta koji je osigurao poklon pakete za posjetitelje
Vidi originalni članak

Stručni suradnici koji su sudjelovali na tribini u Novinarskom domu su: dr. sc. Sanja Musić Milanović (epidemiologinja), dr.sc. Ignac Kulier (nutricionist), dr. med. Milan Mazalin (doktor opće medicine), dr. Sandra Ferenčić-Ćuk (psihijatrica i psihoterapeutkinja), Ana-Marija Jagodić, mr. (kineziologinja) i Sonja Njunjić, (predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine). Posebna gošća tribine bila je poznata voditeljica Ivana Šundov Hojan.

Tribinu je vodila mr. soc. Renata Pondeljak-Matijević, a uz edukativan razgovor razvila se i dinamična rasprava koja je potaknula publiku da sudjeluje i podijeli svoja iskustva i dvojbe vezane uz mršavljenje. Na kraju tribine, koja je trajala čak dva sata, na zdravoj tomboli podijeljene su vrijedne nagrade Modifasta, pokrovitelja tribine.

Debljina je bolest sama za sebe

Epidemiologinja dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, debljinu smatra ozbiljnim problemom i naglašava da djecu od malih nogu treba educirati i naučiti zdravim prehrambenim navikama. ''Stanje je sve lošije, debljina je problem koji stalno raste. Čak 65 posto odraslih građana Hrvatske ima višak kilograma, a svake godine broj pretilih poveća se za 2 posto. Debljina je bolest sama za sebe i jedina je za koju se znanstveno utvrđuje da skraćuje trajanje životnog vijeka, a utvrđena je i povezanost debljine sa svih pet vodećih nezaraznih bolesti. Loše prehrambene navike su naučeno ponašanje koje djeca preuzimaju od roditelja. Protiv debljine treba djelovati na samom početku dok su djeca još mala, i tada im treba svojim primjerom pokazati što jesti i tako im formirati zdrave prehrambene navike''.

Nagrađivanje hranom krivac za debljinu

Psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. Sandra Ferenčić-Ćuk objasnila je kako je nagrađivanje i ugađanje hranom najzaslužnije za nastanak debljine. ''Mnogi ne slušaju potrebe svoga tijela nego smatraju da se hranom trebaju nagraditi za određena postignuća u svakom danu pa pojedu na brzinu bilo što što im se nađe pri ruci i tako konzumiraju nezdravu hranu koja deblja''.

Jedino rješenje za debljinu je povećanje društvene svijesti o debljini. Debljina ne nastaje preko noći, već je to dugotrajan proces nagomilavanja kilograma i može se riješiti jedino promjenom načina života'' rekao je dr. med. Milan Mazalin, koji je i upozorio kako prekomjerna tjelesna težina može ugroziti opće zdravstveno stanje.

''Društvo nije dobro organizirano što se tiče pitanja debljine. U Hrvatskoj nemamo zdravu kulturu življenja i trebalo bi omogućiti građanima da mogu doći u trgovinu i kupiti bolje, kvalitetnije i zdravije namirnice te bi se time problem debljine smanjio'', zaključila je Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

Kako zadržati težinu?

Dr. sc. Ignac Kulier, poznati nutricionist smatra kako je ključna stvar kod mršavljenja motivacija i disciplina. ''Praksa pokazuje da čak 95 posto dijetnih režima završava neuspjehom jer se sve svodi na disciplinu i motivaciju. Lako je skinuti kilograme, ali ih je najteže zadržati jer nakon što se postigne željena težina mora se zadržati pravilan režim prehrane koji mnogi nemaju jer ga odgojem nisu naučili. Ključna stvar kod mršavljenja dnevni je jelovnik koji se mora sastojati od kuhanog povrća i cjelovitih žitarica, a tu je i doručak koji mora biti najkvalitetniji obrok u danu jer se na njega svi ostali obroci tijekom dana nadograđuju''. 

Individualan pristup mršavljenju

''Ako je osoba nezadovoljna svojim tijelom, a ništa ne poduzima, samo se vrti u krugu nezadovoljstva te bi trebala nešto poduzeti za sebe i početi provoditi pravilnu tjelovježbu. Kod mršavljenja ne smije biti isti pristup svim osobama jer smo svi različiti te svatko treba drugačiju vrstu tjelovježbe koju ne mogu pružiti obične sprave za vježbanje u teretani koje su sada jako popularne, već svakome treba individualan savjet stručnjaka'', objasnila je kineziologinja mr. Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Ivana Šundov Hojan, poznata voditeljica i majka dvije djevojčice smatra kako je svaki dan borba za održavanje željene težine. ''Divim se ljudima koji su disciplinirani i uspijevaju svakodnevno jesti i kuhati samo zdravu hranu. Kada sam bila mlađa nisam se debljala što god bih pojela, ali sada se s godinama situacija promijenila i moram jako paziti što jedem pa se nastojim hraniti zdravo i redovito vježbati, a iste zdrave navike pokušavam usaditi i svojoj djeci''.


Komentari posjetiteljica

Martina Šimić, 26 - čitateljica Zdrave Krave na Tribinu je došla s prijateljicom jer je zanimaju zdravi stilovi življenja. Rekla je da je u potrazi za načinom prehrane koji bi njeno tijelo učinilo vitkijim: 'Protivnica sam strogih dijeta jer smatram da se nakon njih izgubljeni kilogrami vrlo brzo vraćaju, a osim toga mislim da se na taj način organizam nepotrebno iscrpljuje. Želim i nastojim se hraniti zdravo, ali priznajem da mi to nije uvijek jednostavno. Na tribini sam dobila Modifastove proizvode i veselim se što ću ih probati. Bilo mi je zanimljivo na tribini, a najviše mi se svidjelo izlaganje trenerice Ana - Marije Jagodić Rukavine.'

Sanja Božić, 18 - na Tribinu Zdrave Krave došla je zato jer se obrazuje za nutricionisticu pa joj je bilo drago da je imala priliku čuti mišljenja eminentnih stručnjaka. Sanja je dobitnica i Modifastove tombole što ju je dodatno razveselilo.'Bilo mi je vrlo zanimljivo na tribini jer sam čula puno toga novog', rekla je Sanja.

Zbog atraktivne teme o debljini koja postaje sve veći problem u Hrvatskoj, tribina je zainteresirala veliki broj posjetitelja. Prati Zdravu Kravu i očekuj poziv za sljedeću tribinu.

Posjeti missZDRAVA.hr