Ječmenac i druge upale očiju - kako se liječe?

Česte upale očiju nisu toliko opasne opasne, ali znaju biti dugotrajne i teško ih se riješiti. Kod težih slučajeva često je potrebno istovremeno koristiti sistemski antibiotik, lokalni antibiotik i mehaničko čišćenje rubova vjeđa najmanje dva puta na dan ispiranjem sterilnim gazama natopljenim fiziološkom otopinom. Kad su upale kronične treba provjeriti i šećer u krvi.
Vidi originalni članak

Zašto se upala stalno vraća?

Čitateljica Stella obratila se za pomoć stručnjaku Zdrave Krave dr. sc. Deanu Šariću, dr.med. oftalmologu jer ima česte upale očiju. "Imam 23 godine i česte upale očiju. Sve je počelo prije dvije godine. Na desnom oku imala sam chalazion (vrsta očnog ječmenca, koji je prešao u kroničan oblik), a vjerujem da je nastao kao posljedica tih upala. Neko vrijeme je sve  bilo u redu, međutim upale su se opet vratile. Posjetila sam par specijalista oftalmologa, ali mi uvijek daju istu terapiju - kapi i masti.

Crvenilo i upala oka mi nestanu nakon terapije, ali mi je kapak na desnom oku, kojeg sam operirala i dalje natečen. Stavljam tople obloge od kamilice pa mi se oteklina malo smanji, ali nakon nekog vremena opet natekne. Cijelo vrijeme osjećam težinu i nekakvu smetnju u oku. Radila sam i bris oka, sve je bilo u redu. Ne znam što da radim, molim za preporuku koje testove još mogu obavit i kako da se izliječim od tih silnih upala?"

oči boja Oči otkrivaju: Crne strast, smeđe osjetljiv ego, a plave duhovnost...

keratokonus Često trljaš oči i osjetljiva si na svjetlo? Moguće je da imaš keratokonus

Kada se žlijezde upale nastaje ječmenac

Dr. Šarić, objasnio je da se kod Stelle najvjerojatnije radi o kroničnom blefaritisu - kroničnoj upali vjeđa. "Ta se upala povremeno prenosi na spojnicu i rjeđe rožnicu i uzrokuje konjunktivitis, te mogući keratitis, upale spojnice i rožnice. Također povremeno dođe do začepljenja izvodnog kanala pojedine žlijezde upalnim sadržajem, te se razvija upala žlijezde-ječmenac. Liječenje ove ne toliko opasne koliko dugotrajne i teško iskorjenjive infekcije nije jednostavno. Najčešće je kod težih slučajeva potrebno istovremeno koristiti: sistemski antibiotik, lokalni antibiotik i mehaničko čišćenje rubova vjeđa najmanje dva puta na dan ispiranjem sterilnim gazama natopljenim fiziološkom otopinom."

Neke osobe su sklonije upalama očiju

"Odluku za ovu vrstu liječenja morate prepustiti oftalmologu, a ispiranje kamilicom generalno nije preporučljivo", objasnio je dr. Šarić i nastavio: "Samo liječenje lokalnim antibiotskim kapima i mašću nedostatno je jer se nakupine bakterija zadržavaju u kanalićima žlijezda i na trepavicama gdje učinak lokalnog antibiotika nije dostatan.

Nažalost riječ je o sklonosti, pa se unatoč temeljito provedenoj terapiji i izlječenju, kronična upala često vraća, no treba biti uporan. Svakako je u sklopu temeljitog liječenja potrebno provjeriti mogućnost sistemske bolesti kao moguće podloge kroničnog blefaritisa. Primjerice neotkrivena šećerna bolest, pad imuniteta i slično."

Na što mogu upućivati pritisak u očima i glavi, pročitaj više.

Posjeti missZDRAVA.hr