Trbušni tifus: Koji su simptomi bolesti i kako se liječi
Studentica iz Indije, koja pohađa Medicinski fakultet u Foči, oboljela je od trbušnog tifusa, potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Riječ je o bolesti za koju se smatralo da je gotovo nestala na području Balkana, no ponovno je zabilježena nakon što su kod studentice primijećeni simptomi infekcije, piše Dnevnik.hr.
Kako je priopćeno iz Instituta, u suradnji s Domom zdravlja Foča, lokalnom bolnicom i Medicinskim fakultetom, poduzete su sve potrebne mjere kako bi se osigurala zdravstvena skrb za studenticu i spriječilo širenje bolesti.
"Studentica je tifus preboljela prije nekoliko godina, a u Foču se vratila na nastavu prije mjesec dana, već s prisutnim simptomima bolesti. Nakon javljanja u zdravstvenu ustanovu laboratorijskim analizama potvrđeno je prisustvo uzročnika trbušnog tifusa – Salmonella enterica serovar Typhi", naveli su iz Instituta.
Epidemiološki tim proveo je anketiranje i nadzor nad svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom studenticom te je utvrđeno da su svi u dobrom zdravstvenom stanju. I sama studentica je stabilna i nalazi se u fazi oporavka.
Nadležne institucije poručile su da su provedene sve preventivne i protuepidemijske mjere te da nema razloga za zabrinutost. Institut za javno zdravstvo nastavit će pratiti situaciju u Foči u suradnji sa zdravstvenim službama.
Koliko je čest tifus?
Tifus je najčešći u ruralnim područjima zemalja u razvoju gdje ne postoje moderni sanitarni uvjeti. Zemlje Južne i Jugoistočne Azije, Srednje i Južne Amerike, Afrike i Kariba najviše su pogođene tifusom. Putnici su najugroženiji prilikom posjeta Pakistanu, Indiji ili Bangladešu.
Djeca češće obolijevaju od tifusa nego odrasli. Procjenjuje se da od tifusa godišnje oboli 11 do 21 milijun ljudi diljem svijeta. Rijedak je u SAD-u, Kanadi, Japanu, zapadnoj Europi i Australiji, piše klinika Cleveland.
Neki ljudi i dalje mogu biti zarazni tifusom čak i nakon što se oporave (dugoročni nositelji). Tifus možete širiti godinu dana ili dulje bez ikakvih simptoma. Važno je testirati se na S. Typhi nakon što se osoba osjeća bolje kako bi bila sigurna da ga ne može širiti na druge ljude.
Koji su simptomi tifusa?
Tifus je dobio ime po visokoj temperaturi koja može trajati tjednima ako se ne liječi. Često se progresivno pogoršava tijekom nekoliko dana. Ostali simptomi tifusa uključuju:
- Glavobolju
- Zimicu
- Gubitak apetita
- Bol u želucu (abdomenu)
- Osip u obliku ružičastih mrlja, obično na prsima ili trbuhu
- Kašalj
- Bolove u mišićima
- Mučninu, povraćanje
- Proljev ili zatvor.
Kako se širi tifus?
Tifus se obično širi hranom ili vodom kontaminiranom S. Typhi. To se može dogoditi ako osoba s tifusom dodirne nešto što jede ili pije bez pranja ruku. Može se dogoditi i ako otpadna voda dospije u vodu koja se pije ili na hranu.
Tifus se može dobiti od druge osobe ako ne opere ruke nakon odlaska u kupaonicu. Kada dodiruju površine i predmete (poput telefona ili kvaka), mogu ostaviti bakterije koje se mogu prenijeti na sljedeću osobu koja ih dodirne.
Koji se testovi mogu napraviti za dijagnosticiranje tifusa?
Prisutnost S. Typhi najčešće se potvrđuje laboratorijskim analizama kulture krvi, stolice, urina ili koštane srži. Tijekom bolesti uobičajeno dolazi do smanjenja broja leukocita, što se može uočiti u krvnoj slici.
Kako se liječi tifus?
Tifus se liječi antibioticima. Ako je osoba teško bolesna ili ima komplikacije, možda će joj trebati dodatni tretmani. Vjerojatno će morati biti hospitalizirana zbog tih tretmana. Ako je slučaj težak, može se liječiti steroidima, poput deksametazona.
Ako se rano liječit antibiotikom, osoba bi se trebala početi osjećati bolje za nekoliko dana. Za potpuni oporavak može biti potrebno od tjedan do 10 dana, piše klinika Cleveland.
Ukoliko putujete, možete se cijepiti protiv tifusa u ambulanti HZJZ-a, čija cijena iznosi 79,65 eura. Kako biste se zaštiti od crijevnih zaraza, HZJZ preporučuje sljedeće mjere opreza:
- Korištenje samo provjerene vode za piće i osobnu higijenu. Najbolje je uopće ne piti običnu vodu (iz slavine), već konzumirati isključivo originalno flaširana pića.
- Konzumiranje svježe pripravljene hrane koja je dobro kuhana ili pečena.
- Temeljito pranje sirove hrane, voća, povrća i drugih namirnica, koristeći provjerenu (zdravstveno ispravnu) vodu.
- Izbjegavanje konzumiranja sirove hrane koja se ne može dobro oprati.
- Izbjegavanje sladoleda i slastica, osim industrijskih koje se pravilno drže u rashladnim vitrinama.
- Izbjegavanje jela u neprovjerenim ili izgledom sumnjivim restoranima;
- pojačane mjere osobne higijene (često pranje ruku, korištenje dezinfekcijskih vlažnih maramica ili gelova).
- Pri pojavi nekih znakova bolesti kao što su proljev, povišena temperatura, povraćanje i dr., svakako se treba odmah javiti liječniku da se, ako je potrebno, liječenje započne što prije i da se zaštite i druge osobe.