"Slobodno krvarenje" trend je koji razbija tabue o menstruaciji

Guliver/Shutterstock
Ako nikada prije nisi čula za pojam "free bleeding", to jest, "slobodno krvarenje" - on se odnosi na žene koje imaju menstruaciju i odbijaju nositi higijenske uloške ili tampone. Tema "slobodnog krvarenja" sve je češća u zdravstvenim krugovima, pogotovo nakon londonskog maratona prošle godine kada je Kiran Gandhi trčala i krvarila.
Vidi originalni članak

Gandhi, aktivistica koja je diplomirala na Harvardu i bila bubnjarka britanskoj pjevačici i aktivistici za ženska prava s podrijetlom iz Šri Lanke M.I.A-ei, trčanje maratona bez higijenskih uložaka objasnila je tvrdnjama: "To mi je bio prvi put da sam 'slobodno krvarila'. Kada sam došla do cilja nisam mogla vjerovati koliko je osjećaj bio ugodan. To je bila moja najbolja odluka". 

promjene ciklusa kroz godine Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima

Pet je stvari koje bi trebala znati o "slobodnom krvarenju":

Povijesna je praksa

U 17. stoljeću žene nisu gotovo ništa koristile kako bi sanirale menstrualno krvarenje. Jedino su poneke bogatije žene koristile krpe za to. Žene su bez ikakvih "pomagala" živjele sa svojim menstruacijama tijekom stoljeća i stoljeća. Danas neki to smatraju "odvratnim" te zaboravljaju prošlost. 

Ženama je ugodnije

Uz moguće menstrualne grčeve, nadutost i glavobolje tijekom menstruacije, mijenjanje uložaka ili tampona svakih nekoliko sati može biti naporno. Osim Gandhi, i druge žene osjećaju se ugodnije dok "slobodno krvare". Maria iz Los Angelesa rekla je za portal Broadly da kad god dođe s posla, promijeni gaćice i odabere crne kako bi neometano mogla krvariti. Postoje i brojne blogerice koje pišu o "slobodnom krvarenju" te tvrde da ih to ne čini lijenima i prljavima jer peru svoje rublje i plahte.

osobna higijena Škotska dijeli besplatne proizvode za osobnu higijenu ženama

Čine to iz ekoloških razloga

Prosječna Amerikanka svake godine baca oko tri kilograma ženskih higijenskih proizvoda. Recimo da u SAD-u ima 100 milijuna žena koje imaju menstruaciju, to je oko 300 milijuna kilograma higijenskih proizvoda - tampona, uložaka, dnevnih uložaka, itd., svake godine. Nakon što je Gandhi otrčala maraton prošle godine, počela je govoriti o temama očuvanja okoliša. Smatra: "Ženska tijela nikada nisu bila teret za Zemlju, a ne bi trebali biti ni proizvodi koje koristimo za brigu o sebi."

pms Uradi sama: Ulje s magnezijem protiv menstrualnih grčeva

Razbijaju tabu temu

Kako bi "slobodno krvarenje" postalo manji tabu, aktivistice tvrde kako bi se pozornost na takvu tematiku trebala usmjeravati što više. Društvo će se tada, tvrde, na adekvatan način znati nositi s time i s potrebama žena. Rupi Kaur, fotografkinja koja je snimila gornju fotografiju, jedna je od osoba koja je pridonijela razbijanju tabua o "slobodnom krvarenju".

menstruacija Menstruacija otkriva koliko ćeš dugo živjeti!

 

Ukazuju na manjak proizvoda za osobnu higijenu žena

Većina nas zasigurno dostupnost higijenskih uložaka i tampona uzima "zdravo za gotovo". No, brojne beskućnice i žene koje žive na rubu siromaštva ne mogu si priuštiti takve proizvode. Mnoge od njih propuštaju odlazak u školu ili na posao. Važno je istaknuti činjenicu da 66% žena u Jugoistočnoj Aziji ni ne zna što je menstruacija dok je prvi put ne dobiju. Također, samo 12% žena u Indiji koristi proizvode poput uložaka i tampona. U mnogim afričkim zemljama žene koriste grančice i štapiće kako bi kontrolirale menstruaciju, što često dovodi do infekcija i bolesti.

Posjeti missZDRAVA.hr