Čučanje prilikom nužde je zdravije?
"Učestalost bolesti crijeva (hemoroidi, zatvor, upala slijepog crijeva, polipi, ulcerozni kolitis, sindrom iritabilnog crijeva) je slična kod južnoafričkih bijelaca i u populacijama bogatih zapadnih zemalja. U ruralnim područjima s tradicionalnim životnim stilom, gdje nema toaletnih školjki koje se koriste u razvijenim zemljama ove bolesti su vrlo rijetke ili gotovo nepoznate", piše u Journal of Medical Sciences.
Prirodni i neprirodni položaj
"Klasičan način pražnjenja crijeva - sjedenje na WC školjci - je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz crijeva zahtijeva korištenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Dok prilikom pražnjenja crijeva u čučećem položaju, bedra pritišću trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem. U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućuje jednostavnije i temeljitije pražnjenje crijeva, dok se vršenjem nužde u sjedećem položaju sadržaj crijeva ne može u potpunosti isprazniti. Rezultat toga je česta potreba višekratnim posjetama WC-u. Mnoga istraživanja su potvrdila da je vršenje nužde u čučećem položaju jednostavnije i zdravije.
Rezultati eksperimenta
Izraelski liječnik, Dov Sikirov, obavio je istraživanje o bolestima probavnog sustava i prednostima čučanja, a rezultate je objavio na stranicama časopisa Digestive Diseases and Sciences. Proveo je studiju na 28 zdravih odraslih dobrovoljaca raspoređenih u tri odvojena toaleta. U prvom su dobrovoljci koristili školjku standardne visine od 41 cm, u drugom je školjka bila spuštena na visinu od 31 cm, a u trećem su dobrovoljci vršili nuždu na čučavcu. Pomoću digitalnog tajmera snimano je vrijeme potrebno za potpuno pražnjenje crijeva. Dr. Sikirov je otkrio da je volonterima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu školjku i nuždu obavili nakon 130 sekundi. Prema tim podacima donesen je zaključak da postoji izravna povezanost s položajem tijela i teškoćama u pražnjenju crijeva", piše u internetskom časopisu Alternativa.hr.
Provjeri svoje znanje o radu crijeva.
Važnost i uloga probavne vatre
Iako ovo istraživanje zvuči upozoravajuće, teško da ćeš se radi njega odlučiti za renoviranje kupaonice. Ali i bez ugradnje čučavca u kupaonicu možeš dosta toga učiniti za dobru probavu. Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja objasnila je da je prema Ayurvedi probava temelj dobrog ili lošeg zdravlja: "Probava počinje u ustima, a povezana je s cijelim našim bićem. Glavni organi povezani s probavom su usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, a njezinu procesu sudjeluju i brojni drugi organi poput žlijezda slinovnica, jezika, zuba, jetre, žuči. No, proces probave je mnogo suptilniji od samog fizičkog procesa unošenja hrane, razgradnje i izbacivanja. Unos hrane i probava čine neprekidnu interakciju, a u tom dinamičkom procesu presudnu ulogu ima Agni - probavna vatra, zadužena za reguliranje probave, rad metabolizma i općenito, imuniteta."
Pravilan rad Agni omogućava pravilno probavljanje hrane te prijenos vitalnih hranjivih tvari kroz sva naša tkiva dok neprobavljena ili djelomično probavljena hrana, fermentira stvarajući toksine, a što dovodi do probavnih smetnji, nadutosti, plinova i bolova u trbuhu. "Toksine u tijelu Ayurveda naziva Amom, a gomilanje Ame neminovno dovodi do pojave bolesti. Dakle, nepravilna probava i toksini tj. Ama, uzrok su svih bolesti, a pravilna vatrena metabolička energija probave tj. Agni, omogućava oslobađanje tijela od Ame, odnosno toksina. Ona pretvara gustu, fizičku materiju hrane u suptilnije oblike energije. Stoga se od dobro probavljene hrane ne osjećamo samo fizički dobro i zdravo, već se taj osjećaj odražava na svim razinama našeg bića", objasnila je Senka Kušer Mijić i navela praktične Ayurvedske savjete za dobar rad probave.
14 ayurvedskih savjeta za zdravu probavu
- Jednostavna, ali vrlo učinkovita ayurvedska praksa je konzumiranje malog komadića svježega đumbira s nekoliko kapi limunova soka ili soli, neposredno prije jela.
- Osim moćnog đumbira, radu probavne vatre pomažu i papar, crvena paprika, kumin, kardamom. Ti začini također potiču lučenje sline i probavnih enzima u želucu i crijevima što pomaže pravilnom probavljanju i općenito radu probavnog sustava, a rezultat je osjećaj lakoće i izostanak umora nakon obroka.
- Začinsko bilje poput korijandra, limunske trave, majčine dušice, ružmarina.
- Koromač je najbolji saveznik u sprečavanju nadutosti i plinova. Ako imaš priliku, nabavi sjeme koromača i prožvači ga.
- Dajte uvijek prednost kuhanoj hrani u odnosu na sirovu. Kuhani obrok je lakše probavljiv pa manje utječe na pojavu toksina u tijelu.
- Svako jutro popijte čašu tople vode s dodatkom par kapi iscijeđenog svježeg limuna ili limete
- Pij čaj od đumbira (osobe predominantne ili povećane pitta doshe, trebaju smanjiti njegovu konzumaciju u vrijeme ljetnih mjeseci).
- Jedi najveći obrok u podne kada je probavna vatra, usklađena s prirodnom snagom Sunca.
- Izbjegavaj piti hladne ili ledene napitke.
- Jedi voće odvojeno od druge hrane (pola sata prije ili 2 sata poslije obroka).
- Desert pojedi za sat ili dva nakon obroka
- Dobro sažvači hranu
- Izbjegavajte jesti staru, ustajalu i podgrijanu hranu.
- Koristite ghee prilikom kuhanja bez obzira na to kojem konstitucijskom tipu pripadaš.
Senka Kušer-Mijić, ayurvedska terapeutkinja i intuitivna dijagnostičarka radi Ayurvedske konzultacije, određuje doshe, pulsnu i intuitivnu dijagnostiku, vrši savjetovanje o prehrani. Prijave i više informacija potraži na internetskoj stranici ayurveda4you