Recepti za domaće sirupe protiv kašlja na bazi čaja i meda

shutterstock Domaći sirup za kašalj
Za umirenje kašlja, osim pijenja vode i čajeva, koriste se i sirupi koje možete napraviti i sami. Baza domaćih sirupa su čaj i med. Za početak potrebno je skuhati jak čaj, procijediti ga i kad se malo rashladi u njega dodati med i to u količini dovoljnoj da se dobije sirupasta konzistencija, objašnjava Ksenija Krajina Pokupec dr. med. i fitoterapeutkinja.
Vidi originalni članak

Svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana treba shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku. Prehladu uglavnom prate kihanje i suhi nadražajni kašalj. Kod raznih drugih bolesti pojavljuje se sluz, iako se to može dogoditi i kod običnih prehlada. Međutim, ako se radi o gnojnom, zelenom iskašljaju te ako se u njemu pojave tragovi krvi, tada ne smijete čekati 14 dana, nego se odmah javiti liječniku.

U sirup dodajte limun ili vitamin C u prahu

Za umirenje kašlja, osim pijenja vode i čajeva, koriste se i sirupi koje možete napraviti i sami. "Baza domaćih sirupa su čaj i med. Za početak potrebno je skuhati jak čaj, procijediti ga i kad se malo rashladi, u njega dodati med i to u količini dovoljnoj da se dobije sirupasta konzistencija", objašnjava  Ksenija Krajina Pokupec.

Liječnica savjetuje da u sirup dodate i malo limunova soka ili C vitamina u prahu. Kao čajnu osnovu za sirup preporučuje čajeve od crnog ili bijelog sljeza te divizme jer štite grlo svojom sluzi i antocijanom. Učinkoviti su i anis, menta te komorač jer olakšavaju disanje i iskašljavanje, dok su majčina dušica, kadulja i islandski lišaj biljke jakog protubakterijskog djelovanja. "Protiv podražajnog kašlja najbolji su trputac i islandski lišaj te lovor, kadulja ili timijan koji se spremaju kao čajevi, ali su i čajna baza domaćih sirupa", kaže Krajina Pokupec.

sačuvaj imunitet 7 načina kako izbjeći virozu na poslu u sezoni prehlada i upala

 Za snaženje respiratornog sustava

Djeci mlađoj od tri godine ne preporučuje čaj od mente zbog jakog mirisa (ili barem ne velike količine), jer od tog jakog, iako osvježavajućeg mirisa, mala djeca mogu trenutačno ostati bez zraka. Muči li vas viroza, gripa, bronhitis, prehlada ili ako samo želite osnažiti respiratorni sustav, svakako isprobajte ovaj sirup prema preporuci dr. Krajine Pokupec.

  • Skuhajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja u jednakom omjeru. Ove biljke sadrže fitoncide – biljne antibiotike.
  • Čaj neka bude jak – stavite tri jušne žlice čaja na pola litre vode. Ostavite da stoji pola sata i procijedite.
  • Dodajte meda koliko je potrebno da dobijete smjesu gustu poput sirupa.
  • Med može biti od kadulje, suncokreta, livadni, šumski ili medljikovac. Dobar je i bagremov, no iako je najfiniji, u sebi ima najmanje ljekovitih tvari potrebnih u borbi protiv zimskih bolesti.
  • Dnevno treba uzimati po tri žličice ovog sirupa. Nakon uzimanja sirupa nemojte piti tekućinu najmanje 10 do 15 minuta.

Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove Što otkriva tvoj kašalj?

Superbrzi sirup od trpuca i meda

  • Uzmi četiri šake svježeg trputca.
  • 300 g šećera i 250 g meda.
  • Oprani trputac samelji u blenderu.
  • Dolij malo vode, šećer i med te polako zagrij da lagano zakuha.
  • Miješaj dok ne dobiješ sirup.
  • Vruću smjesu ulij u staklenke i čuvaj u hladnjaku.
  • Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popij po jednu žlicu.

Sirup za iskašljavanje

  • Nareži šest srednje velikih glavica luka i pomiješaj s četiri žlice meda te stavi kuhati na pari.
  • Poklopi i lagano kuhaj dva sata. Procijedi i uzmi žlicu svaka tri sata. Pomaže kod iskašljavanja.

Zdravlje Zbog čega se javlja suhi kašalj i što učiniti kada ne prestaje?

Za ublažavanje upale grla

  • Uzmi 10 g cvijeta crnog sljeza (Malva sylvestris), 10 g lista bijelog sljeza (Althea officinalis), 10 g cvijeta divizme (Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides) i 5 g ploda anisa (Pimpinella anisum).
  • Biljke izmiješaj, a anis izmrvi.
  • Lagano zagrij 256 g šećera i 144 g destilirane vode dok se šećer ne otopi.
  • Kad zavrije, žlicom pokupi pjenu i ostavi da se ohladi na 90°C pa ga prelij preko mješavine bilja.
  • Ostavite 10 minuta poklopljeno.
  • Procijedi kroz gazu i ulij u tamnu bocu.
  • Čuvaj u hladnjaku do dva tjedna.
  • Recept je ustupila Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr.

Potraži još savjeta dr. Ksenije Krajine Pokupec.

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Posjeti missZDRAVA.hr