Razvijen brzi test za salmonelu koji se može koristiti i u domaćinstvu

Pexels Salmonela se često nalazi na piletini i jajima
Novim pristupom bi se moglo osigurati brže i lakše testiranje hrane na prisutnost salmonele, a pristupačna cijena testa značila bi i više testiranja. Također se može koristiti i za testiranje hrane u domaćinstvu kako bismo bili potpuno sigurni da hrana koju jedemo ne sadrži salmonelu.
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster razvili su brzi test koji može lako otkriti salmonelu u zaraženoj peradi, jajima, mliječnim proizvodima i mljevenoj govedini. Jeftini brzi test radi na sličnom principu kao i brzi antigenski test na covid. Sve što je potrebno je uzeti mali uzorak hrane i pomiješati s tekućinom te kapnuti otopinu na papirnatu test traku koja će dati točan rezultat za manje od sat vremena.

Trenutačno se prehrambena industrija oslanja na skupe i dugotrajne laboratorijske kulture kako bi otkrila jesu li zalihe kontaminirane salmonelom, a isto je i sa zdravstvenim radnicima koji u Americi dijagnosticiraju 1,35 milijuna infekcija salmonelom svake godine, navodi Verywell Health. Znanstvenici koji su sudjelovali na razvoju testa kažu kako bi mogao pomoći u smanjenju bacanja hrane, izbijanja bolesti i povlačenja hrane sa tržišta. 

Test se može koristiti u industriji i zdravstvu, ali i u kućanstvima

U idealnom slučaju, sigurnost hrane počinje mnogo prije nego što stigne u vašu kuhinji. Trgovine, restorani i same tvornice u kojima je proizvod pakiran, farma na kojoj je hrana uzgojena i kamioni koji se koriste za prijevoz robe igraju važnu ulogu u osiguravanju sigurnosti hrane koju jedemo. "Budući da ne postoje jednostavni, isplativi i točni testovi za salmonelu, vjerujemo da možemo ponuditi rješenje za prehrambenu industriju i zdravstveni sektor za često testiranje na ovaj važan prehrambeni patogen", objašnjava dr. Yingfu Li, autor studije i profesor biokemije i kemijske biologije na Sveučilištu McMaster.

Ako se sumnja na prisutnost salmonele, dosadašnji laboratorijski testovi mogu potvrditi je li bakterija prisutna, no ne nužno na pravovremen i pristupačan način. Brzi test na salmonelu ubrzao bi proces jer bi prehrambena industrija i restorani mogli sami testirati hranu na salmonelu i dobiti rezultate u kratkom vremenu. Također, kada bi sami testovi bili povoljniji, analize bi također mogle biti češće. 
 

liječenje simptoma trovanja salmonelom Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu
 

Testovi na salmonelu također bi mogli pomoći potrošačima. Li je rekao da bi se testiranje moglo obaviti kod kuće, slično kao što se provjerava prisutnost bakterija u bazenima i kao što se testiramo na covid. Test još nije dostupan u slobodnoj prodaji jer treba proći opsežnije testiranje u industrijskom sektoru, no znanstvenici uključeni u razvoj samog testa napominju da su dosadašnji rezultati obećavajući te da bi se test mogao početi redovito primjenjivati kroz koju godinu. 
 

Štetne bakterije brzo rastu 7 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne

Posjeti missZDRAVA.hr